Förläng sommaren med mustiga sensommarplanteringar

Varje årstid har sina säsongsväxter och så här på sensommaren tipsar vi om trotjänare som bjuder på massor av färg och karaktär. Att plantera sensommar- och höstkrukor är väldigt tacksamt; det finns ett enormt utbud av härliga prydnadsgräs, perenner och sommarblommor som lyfter trädgårdens gröna planteringar och välkomnar vid entré och uteplatser. 

Höstglöd

Höstglöd är en fantastisk krukväxt eftersom den finns i så många färger och i princip är omöjlig att misslyckas med. De tjocka bladen gör så att den klarar sig med modesta vattenmängder och den rikliga blomningen varar länge. Ta fram din somriga servis och fyll den med höstglöd och bordet är redo för fest! Eftersom blomningen på höstglöd är så riklig kan du med fördel nypa av blomklasar och sätta i små vaser eller gräddsnipan. Snabbt bildas då också dekorativa rötter. Höstglöd finns i många olika nyanser av gult, rött och orange samt i milda pastellnyanser och vitt. 

Krysantemum

Ett självklart val för många är den robusta och formstarka bollkrysantemumen som nu dyker upp i butikerna. Det är en utplanteringsväxt som tack vare sin starka klotform ger planteringar karaktär och struktur. Den passar ypperligt att använda tillsammans med andra formstarka element som till exempel klippta buxboms- och idegranshäckar. Tack vare sina härliga glada höstfärger lyser den också upp planteringar som blivit väldigt gröna. Liksom höstglöden blommar den så rikligt att snittblommor lätt kan plockas från plantan till små buketter.

Förutom de bollformade sorterna finns det även klassiska krukväxtmodeller. De kvaliteterna är fina att blanda i utomhuskrukan till exempel med cyklamen, prydnadskål, silverfärgade växter eller ljung. 

Krysantemum fungerar också fint att plocka in på fönsterbrädan. Där bidrar den även till att förbättra inomhusluften eftersom den tillhör de växter som kan minska halterna av ämnen som formaldehyd, bensen och ammoniak i inomhusluften.

Cyklamen

En fantastisk prydnadsväxt som gör sig otroligt bra ute! Cyklamen finns i en mängd olika former och storlekar, och de finns i ett brett färgspektrum från rött, cerise, rosa till vitt. De klarar utmärkt att stå ute även om det blir någon minusgrad och blommorna håller sig länge vid svala temperaturer.  Genom att plantera många tillsammans blir effekten imponerande. 

Alunrot

Alunrot är en perfekt utfyllnadväxt till höstplanteringarna. På senare år har det kommit mängder av spännande sticklingsförökade sorter. Det är sorter med vackra bladverk i olika nyanser av gult, rött, grönt, brunt och purpurrött.

Fördelen med alunrot är att plantorna dels är mycket vackra i höstplanteringen, dels fortsätter de att stå fint hela vintern till exempel tillsammans med ljung. När det sedan är dags att plantera vårlökarna kan alunroten få flytta ut i trädgården eller fungera som bas även i vårkrukan!

Prydnadsgräs

Gräsen har hunnit utveckla sina ax och vippor under sommaren och skänker skönhet hela hösten och vintern. När termometern visar på minus och ax och vippor glittrar av frost är gräsen som allra tjusigast. Även blåsiga och kalla höstdagar när gräsen vajar i vinden skänker de skönhet och liv. Dessutom ger gräsen volym och höjd, vilket är en av grunderna för alla lyckade planteringar. 

Avslutningsvis vill vi tipsa om att nu när sommaren övergår till höst är det en bra tid att plantera perenner, buskar och träd i trädgården.  Det är även dags att sätta blomsterlökar inför våren.

Att plantera växter på hösten är bra eftersom växtkraften har avtagit och de istället kan satsa på att utveckla rotsystemet för att etableras sig på den nya växtplatsen. Luften blir fuktigare på hösten och svalare temperaturer gör att behovet av vattning inte heller är lika stort som på våren. 

Det går bra att plantera så länge det går att gräva i marken. Växterna hinner i regel rota sig innan vintern om de inte planteras strax innan tjälen kommer. I sådana fall måste växterna behandlas som nyplanterad på våren och vattnas rikligt.

Källa: Blomsterfrämjandet