Helgtips v. 33

Äntligen fredag! Precis som vanligt tipsar kultur- och nöjesredaktionen om vad du kan sysselsätta dig med under helgen.

BOK Den gavs ut 2018. Den hyllades. Du har säkert redan läst den. Men jag fick den i händerna först nu och tipsar om den ändå. Människan är den vackraste staden av Sami Said. Läs, bara läs.

DOKUMENTÄR En dokumentär om trä? Närmare bestämt om något så nördigt som det perfekta lönnträet för att bygga en fiol? Kan det vara något? Förvånansvärt nog ja. När han i sin ungdom cyklade genom Bosnien hittade den framstående violinmakaren Gaspar Borchardt ett träd mer perfekt än något han sett. 40 år senare ger han sig ut på jakt efter trädet, för att uppfylla sin dröm om att med dess virke bygga ett instrument till en av världens främsta violinister.

Ikväll visar SVT2 Jakten på tonträ om Gaspars jakt och strävan efter att bygga en fiol som ingen annan. Det är fruktansvärt nördigt, och alldeles underbart.

MUSIK Få familjer har varit så musikaliskt framgångsrika som familjen Wainwrigt-McGarrigle. Pappa Loudon Wainwrigt III inledde sin karriär på 60-talet, har släppt en bra bit över 20 album, synts i flera filmer och tv-serier och är fortfarande aktiv. Mamma Kate McGarrigle var ett av de stora namnen på folkscenen och utgjorde tillsammans med sin syster duon Kate & Anna McGarrigle, som rönte stora framgångar hos både publik och kritiker från albumdebuten vid mitten av 1970-talet till Kates död 2010.

Sonen Rufus Wainwright slog igenom åren runt millenieskiftet och blev en av det tidiga 2000-talet mest hyllade och inflytelserika artister, vars storslagna singersongwriterserenader influerat en stor mängd artister och låtskrivare.

Idag släpper lillasyster Martha Wainwright sitt sjätte (sjunde om vi räknar egenutgivna kassetten Ground Floor från 1997) studioalbum Love Will Be Reborn. Den som lyssnat på Martha Wainwright tidigare lär känna igen sig. Singersongwriterpop med rottrådar till såväl country som folk inramat av Marthas lätt igenkänneliga röst. Det saknas kanske en superhit som debutens BMFA, och det är möjligt att något spår går lite lätt på rutin men lägstanivån är hög och allt som allt är det en stark samling sånger kanadensisk-amerikanskan bjuder på. Du bör definitivt ägna albumet en lyssning i helgen. Har du inte lyssnat på Martha Wainwright tidigare så grattis, du har mycket guld att upptäcka. Börja med det självbetitlade – och fantastiska – debutalbumet och jobba dig framåt.

Nicklas Remmegård