Helgtips v. 32

Ryktet säger regn i helgen. Vad passar väl då bättre än att avsluta veckan, och för en del av er kanske rentav semestern, med en riktig filmhelg? Här kommer ett par tips om något att titta på.

FILM Tidigare i veckan visade SVT Augustas lilla felsteg (1933) som matiné. Det är den första och enda film legendaren Thor Modéen regisserade (med den äran, bör tilläggas), därtill ett av få tillfällen där Modéen och den lika store och bullrige Edvard Persson sammanstrålade på film. Bara det gör det givetvis till en film som måste ses, men det är också en underhållande komedi med i alla fall ett par repliker som sitter kvar i minnet efteråt. Utöver Modéen och Persson finns både Dagmar Ebbesen och Rut Holm i rollistan, och en ung Aino Taube gör en tidig roll som dotter till Edvard Perssons målarmästare.

Intrigen är som så ofta när det kommer till tidens komedier inget man behöver lägga någon större vikt vid. Det uppstår komiska förvecklingar, Modéen och Persson vitsar, någon blir kär, visst triangeldrama uppstår, det dyker upp en hemlig dotter, någon kvistar ut till Vaxholm, och det är gott så. På Wikipedia nöjer man sig med att sammanfatta det hela med en enda mening: ”Kärlek, kräftor, alkoholhaltiga drycker och en stöld av 300 kr ställer till det för de inblandade”, det är inte fel i sak.

Augustas lilla felsteg finns på SVT Play till 5 september.

FILMFEST Mer film, för den här helgen bjussar Way Out West och Draken FIlm på digital filmfestival, alldeles gratis! Ett 20-tal titlar finns på programmet, både dokumentärer och spelfilmer, de allra flesta med inriktning mot musik. Det är dels filmer som tidigare visats på festivalens filmprogram som exempelvis Oscarsvinnande Searching for sugarman, Jim Jarmusch Stooges-dokumentär Gimme Danger och den kritikerrosade I am not your negro, men också en  handfull nya filmer där exempelvis pinfärska spelfilmen Creation Stories om legendariska skivbolaget Creation, Johan von Sydows Tiny Tim-dokumentär och en ny dokumentär om omskrivne och omdebatterade Yasin kan nämnas. Det bjuds även på premiärer av  nya dokumentärer om både Shane McGowan och morden på Biggie och Tupac. Här finns mycket guld att se. Way Out Wests digitala filmfestival pågår fram till imorgon, 14 augusti.

Nicklas Remmegård