Hyrd fisketjärn lockade många sommarlovslediga

Det blir ett lite annorlunda summercamp i Storfors i år, men intresset är lika stort som vanligt.

– Till den här första aktiviteten har vi 36 anmälda, säger Lena Andersson från IOGT/NTO, som håller i trådarna.

Och nog är det trivsamt runt Svarttjärn som ligger en bit norr om Kyrksten. Storfors kommun har hyrt hela tjärnen och bjudit in båda barn och vårdnadshavare till en trivsam och lite spännande eftermiddag och kväll.

Kring tjärnen har många grupper av stora och små spridit ut sig och det tycks nappa mycket frekvent. Familjen Martinsson/Madsen har många middagar säkrade när de drar upp ädelfisk på löpande band.

– Det här är väldigt fint ordnat. Jättekul att kunna göra något tillsammans hela familjen. De här fiskarna blir fina att röka, säger Karin Martinsson, som flyttade till Lungsund med familjen för ett år sedan och som uppskattar att kommunen arrangerar sommarlovsaktiviteter.

Hon agnar med nya räkor medan sonen Felix, har fått upp eftermiddagens största fisk och rusar iväg för att visa upp fångsten för sina kompisar.

– Det är jättekul att fiska, säger han.

Systern Elsa väntar fortfarande på det stora nappet och får hjälp av pappa Jonas att kasta ut gång på gång.

– Jag har fått en stor lax i Vänern en gång och sen är det kul att fiska kräftor, säger hon.

Tjärnen är inte särskilt stor, men det finns gott om plats att hitta ett eget ställe. Vid grillplatsen har Lena Andersson och hennes hjälpredor börjar förbereda korvgrillning och fruktpaus. Kommunchef Johan Rosqvist, som är på besök, låter sig imponeras.

– Vilket fint arrangemang. Här finns det verkligen engagemang och värme bakom satsningen, säger han.

Lena Andersson hintar om att det kan bli fler fiskedagar vid tjärnen eftersom arrangörerna fått så mycket uppskattning.

– Folk har varit lyriska, så det känns väldigt roligt att vara arrangör en sådan här dag, säger hon.

På grund av coronarestriktionerna arrangerar kommunen aktiviteter först i augusti och på programmet finns bolldagar med spel och lekar i Storfors och Kyrksten. Till Kyrksten kommer också Boda Borg med klätterväggar, bananbåt och ribbåt fredag den 6 augusti. Fredag den 13 augusti arrangeras en aktivitetsdag vid Badsta Camping med bland annat kanoting, hoppborg och badtunna.

Text och foto: Eva Wiklund