Slussvakt avtackades i Bjurbäcken

Strax före slussningssäsongen avtackades Jan-Åke Dahlkvist som varit slussvaktare sedan hela 13 år tillbaka.

– Jag är väldigt glad och tacksam över den tid jag arbetat här. Jag har lärt mig massor av nya saker och det har varit skönt att ha ett arbete där man kan vara utomhus, sade han.

Det var via arbetsförmedlingen som Jan-Åke, som bor i Åtorp, fick tipset om arbetet som slussvaktare vid Bjurbäcken och Asphyttans slussar. Han hade aldrig varit där tidigare och begav sig dit för att titta. Han blev oerhört förtjust i den vackra miljön och började först praktik där, vilket sedan ledde till ett arbete under många somrar.
– Det var ju lite lång resväg från Åtorp och hit, men den här fina arbetsplatsen gjorde det värt alla restimmar, säger han

Han har trivts med de varierande arbetsuppgifterna med allt från gräsklippning och grästrimning till slussning och guidning. Slussvakterna tittar även till och tar betalt av de husbilar som ställer upp sig i Bjurbäcken.

– Det har varit roligt att träffa alla människor. Jag minns speciellt ett scoutläger från Tyskland som var här för några år sedan. Det var ett 50–tal scouter som dessutom hade en gammal träbåt med sig, säger Jan-Åke, som även slussade turbåten Nobella ett par gånger varje vecka i början av sin karriär.

Avtackningen skedde i Slusscaféet. Tomas Rundh och Michael Gregard från Kanalföreningen uppvaktade med tårta och blommor. För serveringen stod Lars-Erik Wall som driver slusscaféet.

Sommaren 2021 bjöd alltså på sommarsemester för Jan-Åke för första gången på 13 år.

– Det ska bli skönt att ta det lite lugnt och koppla av. Men jag kommer nog inte kunna hålla mig borta helt utan kommer säkert att åka till Bjurbäcken och hälsa på, sade han.

Text och foto: Eva Wiklund