Utsikt från Bockafallshöjden Rövarleden.

Storfors vandringsleder

Järnsjöleden

Järnsjöleden är Storfors nyaste led som stod klar 2020. Den sträcker sig från Bjurbäckens slussar, över Lungälvsmossen, längs sjön Storlungen, passerar Lungsund och Lundsberg och fortsätter att slingra sig ända ner till Hytte och Norsbäcks kanal där Järnleden startar. 

Leden löper sjönära eller med utsikt över sjöar på många ställen. På vackra Lungsälvsmossen går du på två kilometer spång. Hela leden är 28 kilometer och följer den väg som järnet forslades över vattnet på 1800-talet. Längs leden finns informationstavlor där man också kan titta på korta filmer med sin mobiltelefon.

Rövarleden 

Leden börjar vid Badsta Camping och löper fram till Bjurbäcken på stigar och grusvägar. Efter några kilometer kan man göra en avstickare till badplatsen Jordkullen innan det efter någon kilometer på grusväg bär av uppför berget. Från Bockafallshöjden, där man gärna slår sig ner för fika på flata hällar, har man milsvid utsikt över Storfors. En bit efter höjden når man en lägerplats med vindskydd och ytterligare en bit ner ligger Rövarkulorna där klippformationer bildat flera grottor. Leden passerar Bruksområdet i Bjurbäcken och når efter 14 kilometer Bjurbäckens slussar.

Lårhöjdsleden

En slinga som löper över bergsknallarna öster om Badsta Camping. Lårhöjdsstugan, som ligger på toppen av Lårhöjden, står öppen året om och där kan man även rulla ut liggunderlaget och sova över. En fin avstickare är att gå en dryg kilometer från stugan ner till Hättsjön (på Åsjöleden). Där finns möjlighet att grilla och ett fikabord. Man kan naturligtvis gå samma väg tillbaka genom skogen efter avstickaren eller så använder man grusvägar för att ansluta till Lårhöjdsleden en bit längre ner.

Åsjöleden 

Leden löper mellan Lårhöjdsstugan och Lunnedet. Den går sjönära och passerar hela åtta sjöar eller tjärnar med möjlighet till bad i Trettondetjärnen. Leden går också över flera höjder med vacker utsikt. Hela leden är 26 kilometer och det finns även en avstickare som går från Plompen till Hembygdsgården Börjes i Åsjöhyttan. Leden kan vara dåligt röjd och märkt i början av sommaren, men det finns planer på att rusta upp den.

Kanalpromenad

Med utgångspunkt från Bjurbäckens slussar finns en lättvandrad led längs kanalbanken. Efter två och en halv kilometer når man Källsfallets sluss och den som vill ta sig vidare fram till Asphyttans sluss kan promenera en dryg kilometer efter landsvägen med utsikt över sjö och ängar. Badplats finns vid Asphyttan.

Vandringskarta finns att hämta i Storfors kommunhus. Se även storfors.se

Text & foto: Eva Wiklund