Helgtips v. 26

Sommaren rullar på, och vi fortsätter med de bästa tipsen inför helgen.

FILM Ganska sent i måndags kväll sände SVT Henri-Georges Clouzots klassiska film De djävulska (Les Diaboliques) från 1955. Filmen, som SVT av någon outgrundlig anledning valt att beteckna som skräckfilm när det snarare är en thriller, handlar om hur hustrun och älskarinnan till en tyrannisk rektor går samman i en plan för att mörda honom. Mer ska inte avslöjas, för som det står i filmens slutruta: den som spoilar en film är själv djävulsk. Missade du De djävulska i måndags finns den, som väl är, att se på SVT Play ändra fram till 10 augusti.

FILM För ett par, tre veckor sedan nämnde jag här Gösta Ekman den äldre i samband med att jag tipsade om Hasse Ekmans Kungliga patrasket. Nu finns Gösta att beskåda i en av sina på film allra starkaste rollprestationer på ovan nämnda streamingtjänst. Kanske en diktare (1933) är som film betraktat lite småseg, men Gösta Ekman är fullkomligt magisk i huvudrollen som den drömmande rockvaktmästaren Filip. Bara det gör den värd att se. Går att se fram till 25 juli.

RUNA När någon känd person avlider fylls som bekant medierna av runor över den avlidne. Dessa texter är som regel välvilliga och av respekt för den avlidne (och ännu mer kan man anta de efterlevande) fokuserade på dennes positiva sidor och insatser. I många fall, som när Peps i veckan lämnade oss, är det välförtjänta hyllningar. I andra fall känner man hur skribenten liksom fått anstränga sig för inte skriva vad hen egentligen tycker. När USA:s förre försvarsminister Donald Rumsfeld nyligen lämnade jordelivet var många av runorna som brukligt en smula hovsamma även om det här och där påpekades att hans insatser i samband med krigen i Irak och Afghanistan nog inte var lysande. Så icke i tidskriften The Atlantic. Där bryter George Packer mot vad som kan kallas genrekonventionerna genom att med eftertryck utnämna Rumsfeld till den sämste försvarsministern i USA:s historia. Det är en extremt välskriven text, uppfriskande i sitt sätt att så totalt byta mot konvenansen och istället för inställsamma hyllningar säga ”såhär tycker jag vi borde minnas honom”. Oavsett vad man tycker om Rumsfelds gärning är det en mycket läsvärd text. Finns att läsa om du klickar här.

Nicklas Remmegård