Jenny Cehlin biträdande butikschef ser ljust på framtiden.

”Drömmen är alltid att ge mer”

I decennier har Ge för livet i Örebro låtit dina gamla saker ge människor runt om i världen ett bättre liv. Mnytt åkte dit på besök.

– This is where the magic happens, säger biträdande butikschef Jenny Cehlin när hon leder oss in bakom kulisserna. Det är här allt som lämnas in till Ge för livets seconhandbutik först hamnar. Det gås igenom, tvättas och diskas innan det sorteras till respektive avdelning för att prismärkas och ställas ut på butikshyllorna.
Ett 20-tal personer arbetar i butiken dagligen. Tio anställda samt volontärer, praktikanter och personer som arbetstränar. En butik som denna kräver mycket arbete kunden inte ser.
– Det är roligt att se människor växa, säger Jenny, att hitta uppgifter som passar varje individ.

Ge för livet startade sin första butik för 30 år sedan när personer från olika kyrkor i Örebro gick ihop för att genom secondhandförsäljning samla in pengar till välgörenhet. Verksamheten växte och för 25 år sedan öppnade butiken på Nastagatan där Mnytt är på besök.
Allt överskott går till välgörande ändamål runt om i världen utifrån tre fokusområden: människohandel, barns rättigheter och fattigdomsbekämpning. I dag driver man 51 olika projekt, av vilka Jenny bland annat nämner ett projekt för att prostituerade i Grekland ska komma i annan försörjning, samt arbete med utbildning, sjukvård och mikrolån i fattiga länder.

Det man säljer mest av är kläder, inte minst till unga där man sett ett ökat intresse de senaste åren. Även husgeråd och porslin går bra. Uppslagsverk, tjock-tv och VHS-filmer är däremot snudd på osäljbart.

Jenny ser ljust på framtiden och hoppas på ännu fler givare och kunder.
– Vi vill fortsätta utvecklas som butik för att få in mer pengar att skicka vidare, säger hon. Drömmen är alltid att ge mer.

Text & foto: Nicklas Remmegård