Kulturmiljön hyttan har gamla anor.

Snart ljuder åter musiken på hyttblecket

Sommaren är här, och med det högsäsongen för Granbergsdals hytta. Man öppnade för säsongen redan för ett par veckor sedan, och från mitten av juli planerar man att åter kunna bjuda in till underhållning på hyttblecket.

Från starten med Gunnar Svensson 18:e juli blir det musik varje söndag fram till 22:a augusti då Kent Lundberg och Lasse Magnell avslutar säsongen. Karin Varg och Kjell Söderholm från Granbergsdals Byalag ser fram emot att komma igång med evenemang igen och har goda förhoppningar på sommaren.
– Vi har bestämt oss för att vi tror på lika mycket folk som ifjol åtminstone, säger Karin med ett skratt.

Nytt för i år är att man gjort en digital guidning av hyttan där du som besökare via ljud och bild blir visad runt i den välbevarade kultur- och industrimiljön. Kjell menar att det är ett bra komplement till de guidade visningar som görs varje fredag till söndag under sommaren då den gamla hyttan inte är särskilt anpassad för den som exempelvis har svårt att gå. Det gör att fler kan ta del av kulturarvet hyttan med omgivningar utgör.

Kjell, som ansvarar för guidningarna, bubblar av berättelser om hyttan och dess historia; många vittnandes om det hårda slit som präglade tillvaron förr, långt innan dagens regler om arbetsmiljö fanns ens i idévärlden.
– Jag tror inte du förstår dig själv om du inte förstår historien, fyller Karin i, man kan undra hur det var här 1910.

Hyttan med kaffestugan och hyttboa håller öppet varje dag hela sommaren. Sedan mitten av juni och en bit in i juli finns här en fotoutställning av Karlskoga Fotoklubb, och därefter kommer en utställning av textil, paradhanddukar och porslin. Här finns också en naturstig med tipspromenad för vuxna och barn, och framåt höstkanten tänds kolmilan som vanligt. 

Fast de flesta som kommer hit gör det kanske för att ta en kopp kaffe eller en glass och njuta av omgivningarna. Den gamla av hårt slit präglade arbetsplatsen har blivit ett utflyktsmål för hela familjen.
– Det är en oas att sitta och må gott i, konstaterar Kjell.

Text & foto: Nicklas Remmegård