Lungsund. Foto: Lars Larsson

Sex mil sjösystem – en oas i Östra Värmland

Fler än någonsin passar på att upptäcka den svenska naturen. 
Invånare och besökare i Storfors är inget undantag. Här finns flera fina vandringsleder, inte minst nybyggda Järnsjöleden. Samtidigt är det sex mil långa sjösystemet en oas för den som gillar att färdas på vatten.

Den vattenburne kan ta sig via slussar, kanaler, åar och sjöar hela vägen från Karlskoga till Filipstad via Storfors. Längs vägen finns fina ”vattenhål” att stanna till vid för fika och kanske ett dopp. I Lungsund finns badplats, äventyrsgolf, camping och café som drivs av bybor sommaren 2021. I Bjurbäcken finns grillplatser, fina vandringsstråk, slussar och ett populärt slusscafé.

Strax utanför Storfors tätort finns också ”kanotkungen” Leif Persson som driver Badsta Camping och kanotcentral med kanadensare och kajaker. Sedan 1994 har han ägnat varje sommarsäsong åt att förse turister med både kartor, utrustning och skjuts till olika paddelvatten i närområdet. Han känner de flesta kobbar och skär i systemet och njuter gärna själv på vattnet.
– Att få glida fram i en kanot helt ljudlöst är som en drog, det finns inget bättre, säger han.

Från Badsta tar man sig enkelt till naturens egen bubbelpool vid Hättälvens mynning eller till Riddarön med bryggor, utedass, grillplats och utrymme för tält. Därifrån kan man fortsätta förbi Prästbäcksrasta och vika av längs Prästbäcken ner mot Asphyttans och Bjurbäckens slussar. Bortanför Lungsund, i sjön Öjevettern, finns också bastuflotten som står öppen för alla att boka till en symbolisk summa.

I vackra Lundsberg finns ett friluftspar som i sommar satsar på guidade turer, Qigong och uthyrning av ett par kajaker. Karin Stenberg och Peter Niklasson är guider för Friluftsfrämjandet, men arrangerar också turer i Karins företag Healthy habits.
– Våra vandringar går i lugnt tempo med gott om tid för pauser, säger Karin, som menar att det är viktigt att hinna insupa naturen, ge tid för samtal och njuta av promenaden.

Information:
www.badsta.se
www.healthyhabits.nu
boka.se/storforsbastuflotte/info
www.lungsund.nu
www.bjurbäcken.se

Text & foto: Eva Wiklund