Anna och Johan Rosqvist gick en bit på Järnsjöleden tillsammans med barnen Selma och Jack. Rastplatsen vid Matlången är perfekt för en paus.

Storfors nya kommunchef trivs i naturen

– Det här är som bomull för själen!
Storfors nya kommunchef, Johan Rosqvist, tar de sista stegen upp på Kummelhöjden där sonen Jack redan hittat en spännande klippskreva att utforska.
Hustrun Anna och dottern Selma kommer efter med riesenschnauzern Elton i koppel.

Familjen Rosqvist är en aktiv familj med vandring, ridning, fotboll och omhändertagande av ett antal djur på schemat. I augusti tillträder Johan som Storfors nya kommunchef, och en lördag i maj passar han på att utforska bygden en aning tillsammans med familjen.
Turen går till Storfors nya vandringsled, Järnsjöleden, och på Kummelhöjden väntar första fikastoppet. Utsikten över sjön Matlången är vidsträckt.
– Man mår bra av att få vara ute och det här är verkligen en otrolig trakt och en fin led, säger Johan. Han går gärna på vandringstur, inte minst tillsammans med gamla studiekamrater från Chalmers i Göteborg. 

Han är civilingenjör i grunden och har bland annat hunnit med att jobba ett antal år som chef för serviceförvaltningen på Hammarö. Där hade han ansvar för den tekniska verksamheten med gator och grönområden, vatten och avlopp och fastigheter, dessutom för lokalvård, måltidsverksamhet och föreningsverksamhet.

Från tiden i Hammarö har Johan med sig värdefulla erfarenheter av att leda i förändring. Under de år han jobbade i kommunen var utvecklingen omvälvande med ett så högt inflyttningstryck och även exploateringstryck att det satte hela den kommunala organisationen på prov. Exempelvis dubblerades antalet förskoleavdelningar vilket innebar relativt stora förändringar av organisationen.
– Även om situationen ser lite annorlunda ut i Storfors just idag så kommer det att komma prövningar av ett eller annat slag. Efter tiden i Hammarö vet jag att vi löser problemen om vi utmanar dem tillsammans. Då går vi också starkare ur det med en större förståelse för varandra, säger Johan.

Johan har också jobbat som ansvarig för kommuntekniken i Grums och som samhällsbyggnadschef på länsstyrelsen i Karlstad innan han landade i jobbet som gruppchef på konsultbolaget WSP, en koncern med 54 000 anställda.
– Jag trivs med det jag gör idag, men har ändå sett fram emot att få jobba i en mindre organisation. Det är klart att det blir en helt annan sak att få bli en del av Storfors och hitta utmaningarna i en kommun. Jag har längtat tillbaka till den kommunala dynamiken där man så tydligt känner den samhällsnytta man gör, säger Johan, som uppskattar Storfors värdeord i Vision 2030.
– Närhet, gemenskap, trygghet och stolthet låter som viktiga begrepp att värna om i den lilla kommunen, säger Johan.

Och det är inte bara den branta backen upp till Kummelhöjden som han ser som en positiv utmaning. Stora och små problem i arbetslivet triggar honom och ger energi.
– Problemlösning är en passion för mig, jag går igång på knepiga saker som måste lösas och jag ser fram emot att få jobba tätt tillsammans med andra, säger Johan, som utifrån sin erfarenhet vet att det ofta kan krävas många olika infallsvinklar i en liten kommun.

Johan och familjen bor i Lungvik utanför Skattkärr där de byggt om ett sommarhus från grunden.
– Det är ett riktigt fint område med en liten hamn, lugnet och naturen. Av det gamla huset finns det idag bara 25 kvadratmeter golv kvar, så det har tagit en hel del tid, skrattar han medan familjen styr kosan mot Natura 2000-området på Lungälvsmossen.

Breda spänger lockar barnen som har spring i benen medan de vuxna lyssnar till guidningen i mobilen. Här får man veta hur en mosse uppstår.
– Fantastiskt fint och kul med sådana här filmer, säger Anna Rosqvist, som har sina rötter i Kristinehamn men som också har tillbringat en hel del tid i Storfors.
– Eftersom mina kusiner växte upp i Kyrksten så har jag varit en del i trakterna här, men Järnsjöleden har jag inte utforskat ännu, säger Anna, som en stund senare också låter sig imponeras av området kring Bjurbäckens slussar.
– Här har jag naturligtvis varit, men det är roligt att återupptäcka gamla pärlor som fallit i glömska, säger hon.
Barnen gillar både slusscaféets meny och de spännande slusskamrarna med branta trappor och broar omkring.
– Jag är kung över det här stället, hojtar Jack, medan resten av familjen ser på när han tar sig upp på en stor sten.
Trötta, mätta och nöjda med turen genom några av Storfors fina delar är det dags för familjen att bryta upp.

– Det har varit en fantastisk dag. Det är ju inte bara naturen som är vacker här, vi har även stött på väldigt trevliga människor. Folk är öppna och Storfors känns mycket välkomnande, säger Johan, som ser fram emot augusti när han tillträder posten som högste tjänsteman.

Viktiga frågor som han ser fram emot att få lyfta är inflyttning och sondering av möjligheter till attraktivt boende. Han vet att skolan ligger i framkant och att Storfors som kommun står inför både utmaningar och nya projekt. Men innan han tar itu med det planerar han att bekanta sig ännu närmare med Storfors omgivningar.
– Vi har en liten båt i Vänern, men nu när vi sett det här otroliga sjösystemet måste vi försöka att åka hit med barnen och slussa. Det blir ett äventyr för hela familjen, säger han.  

Text & foto: Eva Wiklund