I Loppisbodarna kan man fynda allt och lite till.

Rikt utbud för hela familjen på Berget

Berget är mer än bara kafé. Här myllrar av verksamheter och aktiviteter av alla de slag. Nostalgi, butiker, kultur eller kanske bara en glass i solen, här finns något för alla.

Med över 100 000 besökare varje år är Berget ett givet utflyktsmål för både stora och små. Här kan barnen gå på trollvandring och spökjakt, besöka Svingelskogen eller käpphästbanan, eller hälsa på djuren i de nyrenoverade djurhagarna. En anställd fritidsledare som tillsammans med ungdomar från Degerfors ansvarar för barnaktiviteterna ser till att det alltid finns något att göra och att det är tryggt och säkert. Nyligen invigdes också en barnrätts-
stig, där barn, och för den delen även vuxna, kan lära sig mer om barns rättigheter enligt FN:s barnkonvention.

Bland de gamla husen och mysiga blomplanteringarna finns mycket att göra även för vuxna. Här finns välbesökta och välsorterade antikaffärer med ett stort utbud av exempelvis glas, porslin, konst design och kuriosa. Här finns en vävstuga och en handelbod, likväl som en manufakturaffär och flera konstnärer och hantverkare med sina ateljéer. I stora uthuslängan finns dessutom en rad spännande loppisbodar.

I vagnslidret kan du se vagnar och redskap från gamla tider, och på nostalgivinden finns en permanent utställning av kläder och inredning från förra seklet. I ett av husen som från början varit arbetarbostäder finns ett litet museum där man kan se hur familjerna levde när det begav sig.

Nytt för i år är att korvmojen byggts om glasskiosk. Där finns kulglass och mjukglass, och en särskilt framtagen glassmeny men lokalt präglade namn. 

En annan nyhet är att Caféet har utökat med en nybyggd veranda på hela långsidan på huset. Även Degerfors turistbyrå har flyttat in på Berget för att finnas där turisterna är.

Bergets ordförande Gittan Pettersson  berättar att man jobbar med ett program för att arrangera musikkvällar när restriktionerna och smittspridningen så tillåter. Vid denna tidnings pressläggning har inga datum satts, utan man hänvisar till hemsidan för vidare information.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Marita Olén Widenberg & Tord Saxin