Erica Thoresson och Sofia Persson. Foto: Tord Saxin

Ny frisörsalong med personlig känsla

Efter många år på andra frisörsalonger ville Sofia Persson och Erica Thoresson ha en nystart och göra något eget. Sedan ett par månader driver de egen salong i en av Karlskogs mest anrika byggnader.
– När vi kom in i lokalen kändes det bara så rätt.

– Vi vill vara den lilla salongen med den stora personligheten, säger Erica och får medhåll av Sofia.
De har vardera omkring 20 år i frisöryrket, både som anställda och egenföretagare. Under en gemensam Thailandsresa utan män och barn såddes fröet till att öppna eget tillsammans, med tiden tog planerna allt fastare form och i slutet av mars i år öppnade dörrarna till egna salongen Barbero. Då hade de på bara tre veckor renoverat lokalen i det som i folkmun går under benämningen Saxinhuset till frisörsalong.
– Det är inte bara en lokal, det är en historisk byggnad, säger Erica och menar på att ett äldre trähus känns varmt och välkomnande.

Sofia tillägger att de satsat mycket på inredningen, att det ska vara mysigt och hemtrevligt att komma hit. Inredning är ett stort intresse, och i lokalen samsas nytillverkat med loppisfynd.
Den lilla kontorshörnan är egenritad, färgen på väggarna en specialblandad kulör och det flyttbara coronaskyddet mellan stolarna är av egen design. På väggarna hänger bilder som minner om husets drygt hundraåriga historia.
Inredning och frisörverksamhet har tydliga beröringspunkter påpekar de. Det handlar om färg, form och funktion. Som frisör måste man även ta hänsyn till sådant som stil och personlighet för att kunna uppfylla kundens önskemål.

De första månaderna för salongen har varit bra. Kunderna har varit många och nöjda, vilket de höga betygen i bokningsappen de är anslutna till vittnar om.
– Vi trodde inte att det skulle bli en så bra start som det blivit, säger Sofia och skrattar till, vi ligger raklånga i soffan när vi kommer hem.

Text & foto: Nicklas Remmegård
Foto: Tord Saxin