Återanvänd gamla saker och skapa samtidigt kreativ design.

Kreativa återbruksidéer

Vertikala trädgårdar med återanvända cykelhjul, ampelväxter i matlagningsgrytor, krukor gjorda av tomma plåtburkar eller hemmagjorda krukor av begagnade bildäck – återbrukstrenden är på uppåtgående och passar perfekt för trädgårdar, terasser och balkonger. 

Gamla cyklar står och rostar lite varstans, men även om de inte längre är kördugliga så kan de fortfarande återanvändas med bravur t.ex. för blomsterdekorationer, vilket följande idéer illustrerar.

Trädgårdsmiddag under en blomsterkrona? Inga problem! Fäst färgglatt målade gamla cykelhjul i t.ex. en pergola. Häng blomkrukorna i hjulet. Välj lättskötta pelargoner i varierande färger för en större effekt. Matcha med färgglada, snittade blommor som bordsdekoration.

Cykelhjul funkar också bra i en hemmagjord vertikal trädgård. Hängande på väggen blir de en udda, iögonenfallande kontext till färgglada blomsterkrukor. Fäst krukorna i hjulet med tråd. Blommande i olika nyanser är en skön syn.

Blomsterkreationer med gamla cyklar – här fungerar en gammal cykel som en bas i retrostil till en trädgårdsbänk. En enkel bordskiva av trä ger gott om plats för krukor mm.

Idéer med gamla däck
Även begagnade bildäck kan användas för annorlunda skapelser i trädgården och på balkongen. 

Vad sägs om en alternativ däckkorg på väggen? Fäst eller häng upp däcket på ett plank, staket eller en vägg och börja plantera. Upprätta och hängande pelargoner ger ett prunkande, lummigt intryck. Tips: gör dräneringshål i däcket för att bli av med överflödigt vatten.

Flera gamla däck får ett nytt användningsområde placerade bredvid och ovanpå varandra i en grupp och blir till en alternativ citykruka på balkongen. Fyll dem med pelargoner och andra blommande växter.

En återbrukskruka av däck är snabb och enkel att göra själv. Du behöver färg, skruvdragare, skruv, uttjänta bildäck och en rund spånskiva som bas.

Instruktioner:
Steg 1: Rengör däcken grundligt för att färgen ska fästa. Spraya med akrylfärg eller lack. Ljusare färgsättning kan kräva flera lager för att täcka den mörka basen.
Steg 2: Använd skruvdragaren för att fästa spånskivan till däckets insida.
Steg 3: För mer stabilitet fästes en andra skiva på däckets utsida.
Steg 4: Täck däckets insida med plastfilm. Ett lager med dränerande material samt dräneringshål i basen leder ut överflödigt vatten.

Prova med ett enda däck eller en hel grupp med däck för mer plats till rötterna. Kombinera gärna med blommor som uppskattas av bin, humlor och fjärilar, men tänk på att växterna i samplanteringen ska ha gemensamma skötselkrav och livsmiljöpreferenser.

Färgglada pelargoner i amplar
Har du svårt att skiljas från vissa favoritsaker? Med lite färg kan gamla matlagningsgrytor göras om till färgglada amplar med gott om plats för pelargonerna att växa i. Se till att dina växter får tillräckligt med solljus när du väljer plats.
Allt du behöver är en gammal matlagningsgryta, gärna med handtag, färg och kraftig tråd eller kedjor. Välj mellan att plantera upprättväxande eller hängande pelargoner beroende på utrymme. Vid samplantering med andra växter, välj växter med liknande skötselkrav som pelargonerna.  Att borra några hål i botten på kärlet är en god idé, för att undvika att vatten blir stående i krukan.

Källa: blomsterframjandet & Pelargonium for Europe