Anders Gustafsson växte upp på familjens handelsträdgård.

Gustafssons Handelsträdgård får Strömtorp att blomma

Gustafssons Handelsträdgård i Strömtorp doftar ljuvligt av tusentals  pelargoner, lobelior, petunior och många andra sorters blommor, och så av tomat- och gurkplantorna förstås. 
Familjeföretagets bästa tid är nu.

– Kan jag ställa de här utomhus, undrar en kund med ett gäng färgglada plantor i famnen.
Anders Gustafsson svarar att det nog ska gå bra, men att hon inte ska ställa dem direkt i blåsten utan låta dem vänja sig vid att stå ute på en skyddad plats först. En stadig ström av kunder och telefonsamtal ackompanjerar vår intervju. Anders svarar på frågor, ger råd och tips om allt från skötsel till var kunden kan hitta sådant de inte själva har i sortimentet. En cyklist sticker in huvudet för att fråga om vägen till Linnebäck och får en noggrann vägbeskrivning.

Anders har drivit Gustafssons Handelsträdgård sedan 1973 men är som han säger född och uppvuxen här, har arbetat på handelsträdgården hela livet. Företaget startades av hans far redan 1937, då som en grönsaksodling. Sedan 70-talet har dock blommorna tagit över allt mer, och är idag helt dominerande.

Intresset för odling och trädgård har ökat de senaste åren. Vårblommor har det varit stor åtgång på trots den kyliga våren, och blir bara vädret bra kommer man att komma igång ordentligt med sommarblommorna under maj. 
Allra mest har intresset ökat för att odla grönsaker, något Anders menar delvis hänger ihop med att många sistlidna året arbetat hemifrån.

Hos Gustafssons finns både tomat- och gurkplantor som man själva sått och drivit upp. Tre sorters gurka och ännu fler sorters tomat.
– Snacksgurka har blivit populärt, säger Anders, det är en kort slanggurka.
Både grönsaksplantor och blommor sås i omgångar för att det ska finnas fina plantor hela säsongen. Totalt har man 40 000 plantor i växthusen när allt är färdigplanterat. Pelargoner och hänglobelior är alltid efterfrågat och kommer ständigt i nya färger. Slingerväxten svartöga är populär i år.

Den ljuva blomdoften följer oss ut till parkeringen.

Text & foto: Nicklas Remmegård