Helgtips v. 18

Så var det dags för en ny omgång helgtips. Det ryktas att åtminstone delar av helgen ska få sisådär väder, så varför inte stanna inne för att se på film och läsa om en av svensk films roligaste.

FILM  I juli 2013 blev Egyptens dåvarande president Muhammad Mursi avsatt i en militärkupp. Under dagarna före och efter skakades landet av våldsamma demonstrationer och sammandrabbningar mellan de som var för presidenten och de som stöttade militären. Många dödades i oroligheterna, ännu fler greps.

Det är under dessa oroliga dagar Mohamed Diabs film Clash från 2016 utspelar sig. Det är en makalös film. Den utspelar sig helt inuti en fångtransport som i takt med att fler och fler grips blir allt trängre. De gripna tillhör olika sidor i konflikten, och utan att ta ställning för endera sidan lyckas Diab skildra motsättningarna och de oförsonligt svartvita uppfattningar som driver den. Clash är en klaustrofobisk film där man som tittare kan känna trängseln, kissnödigheten, hettan, törsten och den stigande paniken. Det är en otrolig filmupplevelse, oerhört skickigt iscensatt spänning, som ger förståelse för en konflikt som annars känns avlägsen.

Nu finns Clash åter att se på SVT Play, fram till 31 maj. Tro mig, du vill se det här.

FAMILJEFILM På tal om film på SVT så visar SVT1 i kväll fredag svenska familjefilmen Upp i det blå (2016) om åttaåriga Pottan som i stället för Ponnyläger hamnar på ett skrotupplag där hon snart upptäcker att det pågår mystiska saker. Har du barn bör du definitivt bänka dig för att se denna pärla. Humor blandas med berörande scener kring Pottans frånvarande föräldrar i en film om att passa in och hitta sitt sammanhang. Filmen är gjord av Petter Lennstrand, mest känd för att vara mannen bakom Allram Eest, och blandar mänskliga skådespelare med dockor. Lennstrand gör själv rollen som den magnifikt underhållande chefen Rydberg.

Finns även på SVT Play fram till 14 maj.

TOSSE Skådespelare Thor Modéen är sedan länge en hjälte för undertecknad. I veckan publicerade sajten filmtopp.se en fin text om Tosse av journalisten och filmkritikern Göran Everdahl. Jag rekommenderar att du läser den.