Jonas och Lucja Then Grund är redo för högsäsong på Stolpens Trädgård.

Stolpens Trädgård redo för högsäsong

För Stolpens Trädgård är högsäsongen i antågande. Här hittar du allt från gröna krukväxter till storslagna magnolior, och alldeles snart kommer den praktfulla visningsträdgården stå i full blom.

Efter några gråkalla dagar är det vår i luften när Mnytt kommer på besök. En fjäril fladdrar förbi, här och var tittar snödroppar fram. I växthusets värme ligger doften av blommande fruktträd som lätta slöjor. Det finns både persika och aprikos berättar Jonas Grund, här odlas sådant som är kul snarare än blommor till handelsträdgården.

Han berättar ivrigt om magnolior, visar den blomvilliga, rosa Leonard Messel, Leo Messi som de kallar den. Runt om i trädgården står olika sorter, alla med hundratals eller tusentals knoppar redo att slå ut. Strax intill står en häck av blodbok. Bokhäckar är något de vill lyfta fram, ser gärna att folk sätter det istället för tuja. Bok är väldigt bra för häckar menar Jonas, det är torktåligt och vackert.

Visningsträdgården, som vid vårt besök ännu inte slagit ut efter den kalla våren, är välbesökt och det finns ett stort sug efter växter.
– Efter femton år är vi fortfarande i en uppåtgående fas, berättar Jonas, det ökar år för år och blir fler och fler växter.
Han menar att de inte går så mycket på trender men att man ser efterfrågan på stora växter, särskilt hos unga. 

Perenner av olika slag är fortsatt populärt, hortensior kommer mer och mer. Växter i krukor är inne just nu. Den största trenden är ätliga växter, kanske beroende på världsläget. Vanliga fruktträd går extra bra men det finns en ökande efterfrågan på mer sällan odlade frukt/nötträd och bärbuskar som valnöt, hickory, persika, nektarin, aprikos, mullbär och minikiwi.

Man kan också se att många vill ha växter som räcker länge. På Stolpens Trädgård satsar man mycket på tåliga växter. Och så magnoliorna då.
– Vi har sjukt många roliga magnolior.
Snart exploderar grönskan.

Text & foto: Nicklas Remmegård