Lars-Erik Wall (tv) smygöppnade slusscaféet under påskhelgen. Tomas Rundh (th) är glad över det extra stöd som kanalföreningen får i sommar. Från maj kommer caféet att hålla öppet på helger klockan 11-18 och från juni samma tider varje dag.

Slusscafé helgöppnar i maj

För andra året i rad kommer Lars-Erik Wall med familj att driva slusscaféet i Bjurbäcken.
Nytt för i år är att fem kronor för varje räkmacka går direkt till den ideella förening som driver slussarna.
– Vi vill hjälpa till lite extra i år, säger han.

Liksom förra året arrenderar Lars-Erik caféet av kanalföreningen och han hoppas på lika många gäster som 2020.
– Vi hade 26 500 besökare förra året, och nu ser vi fram emot både gamla och nya ansikten, säger Lars-Erik, som inför  sommaren funderar på hur serveringen ska kunna bli ännu mer smittsäker. Kanske blir det möjligt att handla utifrån för att minska trycket i lokalen. Några nyheter på menyn blir det också.
– Vi behåller den populära räkmackan, men det blir också baguetter med olika fyllningar, säger Lars-Erik, som just nu testar att grilla entrecôte som pålägg. Inför säsongen har han uppdaterat caféet med nya kylar och frysar och i år kommer han även att bo i husbil i Bjurbäcken.
– Jag går ju upp för att börja baka bullar klockan fem och vi är aldrig klara med disken förrän klockan elva, så det underlättar att bo på plats, säger han.

Anläggningen drivs av Föreningen Filipstads Bergslags Kanal, som har hand om slussning och skötsel av det vackra området både i Bjurbäcken och Asphyttan. Föreningen finansierar sin verksamhet med bidrag från Storfors och Filipstads kommuner samt med andra bidrag som man söker. Många i föreningen gör ideella insatser, men pengarna vill ändå inte räcka till.
– Vi hyr ut husbilsplatser vilket ger ett tillskott, men just nu finns inte utrymme att öka mer där, säger Tomas Rund, som hoppas att fler vill stötta arbetet med en liten summa. Han berättar också att föreningen gjorde en stor förbättring förra året. Då grävde man in ett helt nytt avlopp med minireningsverk, vilket garanterar att besökarna har fungerande toaletter. Men det grävde också ett stort hål i kassan för föreningen.
– Vi var tvungna att göra den förbättringen eftersom trycket på området har blivit så pass stort, säger han.

Under högsäsongen slussar man regelbundet under dagtid, både i Bjurbäcken och i Asphyttan. Slussvakterna ser också till att området är välklippt och att kanalbanken är röjd så att de kan åka fyrhjuling mellan slussarna.

Att vandra längs den välklippta kanalbanken är ett populärt nöje bland besökarna. I området finns också flera grillplatser och man får även slå upp ett tält för en natt eller lägga till med båt i gästhamnen. På parkeringen finns åtta husbilsplatser med el och två utan el.  

Text &  foto: Eva Wiklund