Passion för hantverk och tradition

Grusvägen knastrar under däcken utanför Kavat Snickeri. Den pittoreskt lantliga idyllen med sina faluröda hus och strålande sol står i samklang med snickeriet. För vad kan väl i ett kulturlandskap som detta passa bättre än en verksamhet med fokus på hantverk och byggnadsvård?

– Det är en gammal radby, berättar Kajsa Moberg när vi slår oss ner i fikarummet ovanpå snickeriet.
Hon startade upp Kavat Snickeri 2010, öppnade nuvarande verkstaden i Fiskinge utanför Odensbacken 2017. Man är specialiserade på att tillverka och renovera fönster och dörrar som det gjordes förr.
– Många säger att man ska gå framåt, inte vara bakåtsträvare. Men vi vill vara bakåtsträvare, säger hon med ett skratt. Utvecklar det med att många idag bygger trädörrar med lim, vars livslängd blir begränsad då limmet släpper med tiden. Kavats dörrar är hantverksmässiga rakt igenom, hålls ihop av tappar och låsande plugg. Ett sätt dörrar byggts i århundraden.
– Är en dörr 150 år och fortfarande håller så är det ett vinnande koncept.

Sedan ett par år har företaget två ben. Snickeriet samt Kulturmärkt M där blivande maken Martin, bröllop väntar så snart pandemin tillåter, ägnar sig åt byggnads- och kulturvård av äldre hus. De båda benen kompletterar och drar nytta av varandra, skapar synergier för att använda konsultsvenska.
– När vi kom hit var den här lokalen bara ett ruckel, säger hon, vi har renoverat den själva.

Hon berättar leende att det var hela byns söndagsnöje att åka förbi och se vad som hänt med renoveringen sedan sist. När lokalen invigdes bjöds 400 personer på kaffe och sju sorters kakor, hembakta för den rätta hantverksmässiga känslan.

Snickeriet går bra. Man är fullbokade året ut, har kunder över hela södra halvan av landet. Idag har Kajsa två anställda och en tredje som tas in vid behov. Samtidigt vill hon inte utöka för mycket. Hon vill inte, som hon säger, göra industri av det, inte fastna på kontoret. Istället handlar det om att utvecklas. Bli bättre. Hela tiden förfina produkter och arbetssätt. Investera i nya maskiner.
– Det är ju det som är kul.

Text & foto: Nicklas Remmegård