Helgtips v. 16

Arbetsveckan är så gott som avklarad, helgen ligger framför oss, ett nytt nummer av Mnytt kommer när som helst i brevlådan, och här kommer veckans kultur- och nöjestips för veckoslutet.

SVARTVITT Varje gång jag ser skådespelaren Sture Lagerwall i en film får jag en distinkt känsla av att han doftade tobak och hårvatten. Vill du se om du får samma känsla kan du med fördel se filmen Vi två (1939) på SVT Play. En underhållande bagatell om ett ungt par som utsätts för svårigheter när maken attraheras av en god väns hustru. I en kort scen svischar de sedermera berömde skådespelaren Gunnar Björnstrand förbi. Hans utstrålning är snarare än tobak och hårvatten att han doftar piprök och malmedel med en lätt, lätt touch av gubbig herrparfym i bakgrunden.

Sture Lagerwall syns också i en klart mindre sympatisk roll i dramat Sonja (1943). Hur Birgit Tenroth doftade har jag ingen uppfattning om, men hon spelar titelrollen som hemmafru med en mörk hemlighet. Hennes lyckliga äktenskap med Kurt (spelad av den mångsidige Åke Grönberg) sätta på prov när Lagerwalls Nick dyker upp och riskerar avslöja Sonjas förflutna. Även denna finns att se på nämnda streamingtjänst.

Ytterligare någon som vid den aktuella tiden bör ha fört med sig en doft av tobaksrök är regissören och skådespelaren Hasse Ekman. I I dödens väntrum (1946) spelar han själv huvudrollen som en sanatoriepatient som vägrar inse allvaret i sitt tillstånd. Han lär känna de andra patienterna, blir förälskad i konsertpianisten Vellamo Toivonen, de smiter alla ut från sanatoriet för att roa sig. Det är på det hela taget en dyster historia, men Hasse Ekmans oöverträffade förmåga att skriva dialog bjuder på en del karakteristiskt kvicka repliker. Inte hans bästa, men en Hassefilm är alltid sevärd. Går att se på samma ställe om de ovan nämnda filmerna.

BOK Läste nyligen om Graham Swifts Mödrarnas söndag. En vacker och berörande berättelse om ett kärleksmöte mellan tjänsteflickan Jane och hennes älskare, en ung ädling i granngodset, under den dag på året då tjänstefolket har ledigt. Det handlar om kärlek, det handlar om klass, det handlar om livsval och öden. Den stora styrkan ligger dock inte i berättelsen utan i berättandet. Boken är så rasande skickligt skriven att jag som har skrivandet som både yrke och hobby nästan blir arg. Hur kan det ens vara tillåtet att skriva så bra? Han får ju alla oss andra att framstå som klåpare.

Finns på pocket, och är inte tjockare än att du klämmer den på en helg.

IGGY I veckan fyllde legendaren och ikonen Iggy Pop 74. En anledning så god som någon att om du inte redan gjort det surfa in på instagramkontot @BiggyPop där Iggys papegoja Biggy låter oss ta del av sitt vardagsliv och visar sköna moves för dansgolvet. Iggy själv har aldrig haft en mysgubbigare aura.

Och missa inte det rykande färska numret av Mnytt. Ute idag!

Trevlig helg!

Nicklas Remmegård