Fullt ös med vårblommor

Våren är här, och med den trädgårdssäsongen. På Roser & Plåt i Kristinehamn har man varit igång med penséer sedan i mars, och ser fram emot sommarblommornas ankomst. 

– Det här har vi satsat lite extra på i år, säger Maria Tranberg Paulsson och visar upp ett sortiment av trädgårdsprydnader från danska By Boysen. Hon berättar att hon själv är väldigt förtjust i de gröna, patinerade smidesföremålen och att det är något som är populärt.
Strax intill står ett par stora krukor med en något ruffig yta. En modell som blivit väldigt efterfrågad efter att ha synts i populära tv-programmet Karl Fredrik på Österlen.

När vi hälsar på strax före öppning har Maria redan varit igång i flera timmar. Vid påsk var det enormt mycket kunder, härnäst väntar mors dag och däremellan är det full fart med trädgårdsblommor och allt som hör till; många är sugna på att komma igång att plantera. Faktum är att det blivit en sådan ökning sedan hon öppnade butiken att det nu finns tankar på att anställa en trädgårdsmästare som kan hjälpa till med allt från att göra grupper till skötselråd för olika växter.
– Det är kul att kunderna kommer när man satsar, säger hon, det är de som gör att man orkar.
Hon passar på att berömma sina kunder för hur de skött pandemiåret med allt vad det inneburit av restriktioner.
– Jag vill ge dem den största eloge som finns för hur de har hanterat det, och till alla fantastiska kunder som fortsatt att handla på hemmaplan.

Nu närmast är det penséer och andra vårblommor som gäller. Sedan är det bara att vänta in sommarblommorna, vilka köps in lokalt från Svedrins i Rudskoga som Maria menar har väldigt fina och uppskattade blommor.

Vid vårt besök håller man som bäst på att fixa till bakgården. I en vägg sitter bakänden av en skåpbil, tänkt att bli en hylla. Maria menar att man ska vara öppen för nya möjligheter.
– Vem vet, ler hon, får vi en idé kan vad som helst hända.

Text & foto: Nicklas Remmegård