Helgtips v. 15

Det är fredag igen, och här kommer veckans helgtips

KONST I slutet av mars lanserade Louvren en ny databas över sina samlingar. Här kan du djupdyka bland hundratusentals föremål ur museets samlingar. Ta del av konstverk, möbler, juveler, arkeologiska fynd och mycket mer. Allt med högupplösta bilder och beskrivningar av objekten och deras historia. Tyvärr verkar mycket av det senare bara finnas på franska för tillfället, men med google translate får man åtminstone en någorlunda hygglig uppfattning om innebörden. Du kan söka helt fritt i databasen, välja olika kategorier eller titta i något av de kurerade ”temaalbum” som finns i olika kategorier såsom Louvrens mästerverk; Kungar, drottningar och kejsare eller Porträttkonsten. På sajten finns också en interaktiv karta över Louvren där du kan se vad som finns i varje rum i den stora museibyggnaden. Här, och även på Louvrens vanliga hemsida med olika typer av digitalt och interaktivt innehåll, kan man lätt få tiden att gå.

SPORT I kväll, fredag, tar BIK Karlskoga emot Björklöven i Nobelhallen för en sjunde, helt avgörande match i semifinalen i Hockeyallsvenskan slutspel. Är du till äventyrs inte bevandrad i ämnet ligger alltså en plats i svensk hockeys högsta serie, SHL, i potten för det lag som vinner den final som stundar för vinnaren av kvällens match. Sjunde och avgörande, smaka på det, game seven som det kommit att kallas i den inför allting nordamerikanskt så storögda hockeybubblan. Allt ställs på sin spets, två lag som på kort mött varandra fler gånger än under en hel säsongs seriespel drabbar samman i en enda match som avgör allt. Vinna eller försvinna, finalspel eller gå på semester. Lägg därtill alla de surdegar som hunnit växa mellan lagen under matchseriens gång, alla de matcher i matchen, allt det där som uppstår när två lag i match efter match skaver mot varandra och små irritationer växer till konflikter.Det kommer, på ett eller annat sätt, bli en explosiv tillställning. Ännu mer så under en normal säsong med en uppeldad publik på fullsatta läktare givetvis, men även en säsong som denna när ingenting är som det brukar är en sjunde avgörande, en game seven, något alldeles extra. Dessvärre visas den bara på dyra betalkanaler, men följ den på vad sätt du kan. För egen del lär det bli via lämplig liverapportering.

ROCKHISTORIA Musikstudion Rockfield Studios i Wales startades av bröderna Kingsley och Charles Ward på 60-talet. Inhyst i en byggnad på familjens gård skulle det komma att bli en av rockhistoriens verkligt betydelsefulla studior. Queens Bohemian Rhapsody spelades in här, likaså Oasis klassiska album (What’s the story) Morning Glory). Black Sabbath. Motörhead, New Order, Badly Drawn Boy, M83, Joe Strummer, Suede, George Michael, Iggy Pop, Dave Edmunds, Echo & The Bunnymen, Stone Roses, Pogues, Teenage Fanclub, Robert Plant, Paul Weller… listan på storheter som spelat in musik är lång, mycket, mycket längre än de ovan nämnda.

Ikväll visar SVT Hannah Berrymans dokumentären om Rockfield, på svenska med undertiteln ”den ikoniska musikstudion” (Rockfield: The Studio on the Farm i original). Ett måste för den rockhistoriskt intresserade. Finns även på SVT Play där den går att se ända fram till 2024.

Nicklas Remmegård