Helgtips v. 14

Det är fredag, och som vanligt tipsar Mnytts kultur- och nöjesredaktion om vad du kan ägna helgen åt.

NÖJESLIV Nyligen kom beskedet att restriktionerna för krogars öppettider förlängs till åtminstone början av maj. För en bransch som redan innan dessa restriktioner infördes drabbats hårt av pandemin vrider det givetvis åt tumskruvarna ytterligare. Så passa på att titta in på din favoritkrog. Ät en bit mat eller beställ något gott att dricka. Du unnar dig en trevlig stund samtidigt som du gör vad du kan för att hjälpa en inrättning som gett dig så mycket glädje att hålla näsan över vattenytan.

TV Seinfeld är så rakt igenom lysande att det är näst intill omöjligt att rangordna avsnitten, att utse ett enda favoritavsnitt eller att kora ett som det absolut roligaste är i sin tur inte näst intill utan de facto omöjligt. Hur som är avsnittet The Bizarro Jerry ett av de i alla fall 50 roligaste avsnitten, inte minst för scenerna där Kramer efter att ha misstagits som anställd helt sonika börjar ”jobba” på ett kontor samt bitarna där Elaine börjar umgås med just Bizarro Jerry. Ikväll (fredag 9/4) visas just det avsnittet på TV6. Fast egentligen tipsar jag nog mest om det för att få en ursäkt att prata om Seinfeld.

FINKULTUR En god vän uppmärksammade mig häromsistens på att Spotify av oklar anledning valt att sätta en bild på Jussi Björling på Johnny Bodes artistsida. Om vi förutsätter att de inte gjort det spektakulära avslöjandet att Jussi och Johnny i själva verket var samma person är det naturligtvis ett flagrant misstag. Men också en anledning att förkovra sig i levandskonstnären Johnny Bodes färgstarka liv. Lyssna åter igenom den gamla klassikern Bordellmammas visor, sök dig sedan vidare i hans digra och för den som bara hört tidigare nämnda skiva många gånger förvånansvärt starka produktion, lyssna på Snedtänkt om Johnny Bode, se dokumentären Ingen tid för kärlek (finns på TriArt och SFAnytime). Fascineras av en människa som på samma gång ger begreppen larger than life-personlighet och notorisk strulputte ett ansikte.

Nicklas Remmegård