Helgtips v. 13

Trött på att umgås med familjen, äta ägg och moffa godis? Mnytts kultur- och nöjesredaktion tipsar om helgnöjen du kan ägna dig åt istället.

FILM När ska man se en film om Gud om inte vid påsk? I roliga belgiska filmen Det helt nya testamentet är Gud en grinig och högst osympatisk gubbe som bor i en lägenhet i Bryssel tillsammans med sin hunsade fru och deras dotter (sonen, JC, har sedan länge rymt hemifrån). Här ägnar han dagarna åt att dricka öl, kolla på hockey och jävlas med människorna. Allt förändras när dottern Ea en dag smiter in i faderns arbetsrum och använder hans dator för att informera alla människor om när de ska dö. Hon gör sedan datorn oanvändbar och tar sig till jorden för att samla sina egna lärljungar och skriva ett helt nytt testamente.

Det är en originell och härligt vanvärdig komedi full av infall och lätt absurda inslag. Dråpliga scener uppstår när den nu i stort sett maktlöse Gud följer efter Ea till jorden och drabbas av alla de förtretligheter han skapat för människorna. Det är ingen tung eller religiös film, inte ens särskilt existentiell även om den på ett underhållande sätt undersöker vad som skulle hända om vi alla visste exakt hur länge vi hade kvar att leva.

Det helt nya testamentet finns att se på SVT Play till och med 25 april.

FILM På SVT Play finns också svenska skräckfilmen Andra sidan från i fjol. Den har inte ett dugg med påsken att göra utöver att fungera utmärkt som en riktig påskrysare. Skräckfilm på svenska ser man sällan, och de flesta försök som gjorts har väl i ärlighetens namn varit i bästa fall sådär (men allt som oftast balanserat vid kalkonens rand). Andra sidan klarar sig bättre och är för sin genre riktigt lyckad. Det är inte stor filmkonst men gör sitt jobb med den äran. En effektiv skräckfilm på det övernaturliga temat med i alla fall ett par så kallade jumpscares som inte står internationella storbudgetproduktioner efter.

Storyn är enkel. Paret Shirin och Fredrik samt Fredriks son Lucas flyttar in i ett nytt hus. Snart börjar mystiska ljud höras från det övergivna grannhuset och Lucas verkar ha fått en ny låtsaskompis. Mer ska kanske inte avslöjas. Styrkan sitter i utförandet, där framförallt Dilan Gwyn gör en storartad insats i rollen som Shirin.

PODD Har du ännu inte lyssnat på senaste avsnittet av överlag lysande podden Flashback Forever (Datespecial: Baguetteskrik, munkfrisyrer och kommunistspyor) så bör du passa på nu under långhelgen. Ett avsnitt helt dedikerat till tråden om mardrömsdejter som bjuder på vildsinta berättelsen från dejtingdjungelns mörkaste vrår. Du kommer skratta tills du gråter, känna sekundärskammen skölja över dig i tunga sjok och undra vad det egentligen är för fel på människor. Finns dock viss risk att du aldrig kommer vilja dejta igen.

Glad påsk!

Nicklas Remmegård