Större ytor i mindre städer – Så vill vi bo i framtiden

Större bostäder på mindre orter med närhet till naturen och grönytor. Så spås framtidens boende se ut. En utveckling som skyndats på av att vi tillbringat mer tid hemma under pandemin.

I en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon pratar arkitekten Thomas Sandell om vad han kallar för tiominutersstaden, man vill ha tio minuter till allting.
– De mindre och medelstora städerna, det är där det kommer att hända, det är de som är vinnarna, säger han i inslaget och hänvisar till en undersökning som visar att 90 procent av tillfrågade ungdomar helst vill bo just där.

Pandemin har naturligtvis påverkat synen på boendet. Vi vill bo större, rapporterar Mäklarvärlden. När allt fler både arbetar och tillbringar mer tid hemma har det uppstått behov av mer yta och fler rum, exempelvis ett arbetsrum där du kan sitta avskilt från resten av familjen. Även detta innebär att många söker sig utåt från stadskärnorna för att ha råd att bo större. Likaså har pandemin inneburit en längtan bort från den tätbebyggda staden, intresset för fritidshus gick upp rejält i fjol och framöver vill vi ha mer grönytor. Dagens Näringsliv rapporterar exempelvis att mer än var tredje storstadsbo vill bo mindre tättbefolkat i framtiden och att hela 70 procent under pandemin blivit mer medvetna om vikten av mötesplatser och grönområden i stadsmiljön. Detta kommer att påverka hur våra städer utformas i framtiden.

Thomas Sandell berättar i TV4-intervjun att en tvårumslägenhet de senaste 40 åren blivit 20 kvadratmeter mindre, men att det nu håller på att vända. Trenden går mot 2,5-rummare menar han, med ett halvrum som kan användas för exempelvis arbete.

Överhuvudtaget ser han mer flexibla lägenheter framöver, och att det finns en kontakt mellan ute och inne med balkonger och möjligheter till odling.

Större bostadsyta för pengarna, närhet till naturen, tiominutersstaden. Det skulle kunna vara Kristinehamn eller Karlskoga, Filipstad eller Degerfors. Dags att förbereda sig på en anstormning av trendkänsliga storstadsbor.

Text: Nicklas Remmegård