Ett objekt som sticker ut bland antikviteterna är en ljusblå Jaguar 420, värderingen på denna eleganta bil är 10-20 000 pund.

En samling med kunglig glans

Som dotter till Louis Mountbatten, den siste vicekungen av Indien, föddes Patricia Knatchbull, grevinnan Mountbatten av Burma, in i gräddan av brittisk aristokrati. Hon var barnbarnsbarnbarn till drottning Victoria, kusin med prins Philip, brorsdotter till Sveriges drottning Louise. I dagarna auktionerar Sotheby’s ut delar av hennes och makens samlingar i London.

Möbler, konstverk och smycken som skulle få den mest härdade antikexpert att rysa av välbehag går under klubban. 
Värderingarna är därefter, men tvärtemot vad man kan tro är allt faktiskt inte helt oöverkomligt ens för den med högst genomsnittlig inkomst. Auktion är auktion och budgivningen kan givetvis dra iväg, men flera föremål värderas till så i sammanhanget lite som ett par hundra pund. Billigast är en lönnlövsbrosch som skänktes till Patricias mor Edwina på 1950-talet. Den värderas till 80-100 pund. Det auktioneras även ut en rad porträtt, vissa så gamla som från 1500-talet, som värderats till inte alls modesta men inte heller sanslösa summor av ett par tusen pund. I andra änden av skalan finns ett par Knatchbullska familjeporträtt som värderas till mellan £60-80 000 vardera.

Ett objekt som sticker ut bland antikviteterna är en ljusblå Jaguar 420, värderingen på denna eleganta bil är 10-20 000 pund. Ett annat något udda objekt är en leksaksrobot från 50-talet som en gång var en present från lord Mountbatten till hans barnbarn. Den radiostyrda roboten med originalkartong värderas till 4-6000 pund.

Nämnas kan också ett par franska porträttbyster föreställande Ludvig XVI och Marie-Antoinette från tiden före revolutionen (värdering 8-12 000 pund), en klocka från Fabergé köpt av kejsarinnan Alexandra Fjodorovna av Ryssland (£15-25 000), lord Mountbattens fältkikare (£4-600), ett par iögonenfallande manschettknappar med smaragder och diamanter (£5-7000) och en säregen grisformade handväska med rubiner till ögon och diamanter längs ryggen (£2-3000). En personlig favorit är ett ostronfanérat 1600-talsskåp i olivträ och valnöt. Det magnifika skåpet värderas mellan 5-8000 pund.
Och har du drömt om en 72 centimeter hög lord Mountbatten i gips kan den bli din för så lite som 3-500 pund!

Text Nicklas Remmegård. Bildkälla: Sotheby’s