Helgtips v. 12

Med start i dag delar Mnytts kultur- och nöjesredaktion varje fredag med sig av sina bästa kultur- och nöjestips inför helgen. Denna vecka om en bok med bäring in i vår tid, en förvånansvärt aktuell revy och ett album som väcker längtan efter livemusik.

Trevlig helg!

BOK När jag besökte bokrean häromsistens kom jag därifrån med Magnus Västerbros Pestens år, en skildring av pestutbrottet i Stockholm 1710. Först utgiven 2016 är den skriven långt innan någon förknippade corona med annat än öl eller solatmosfären ger den nu ett intressant perspektiv på vår egen tid och vår egen farsot. Beskrivningen av människors reaktioner, av den första förnekelsen och oviljan att erkänna vad som är på gång att hända, av myndigheternas ibland vettiga, ibland desperata åtgärder för att hejda smittspridningen, av hur många fogar sig men andra vägrar anpassa sig efter restriktionerna, hur smittan synliggör klasskillnader, har bäring in i vår tid och uppvisar tydliga paralleller till den nu pågående pandemin. Det har passerat drygt 300 år men människan är sig lik, då som nu för alltid.

Såhär ett år in på vår egen tröttsamma pandemi fungerar boken också som en nyttig påminnelse om att det kunde varit värre, mycket värre. I jämförelse är våra uppoffringar små. Det är en trösterik insikt, men väcker också den skrämmande frågan: vad händer den dag en sjukdom lika dödlig och obehandlingsbar som pesten men smittsam som covid bryter ut?

REVY På tal om bokrean hittade jag där också Kalle Linds biografi om Hasse Alfredson. Den har jag dock inte hunnit läsa ännu och kan således inte tipsa om. Däremot kan jag tipsa om Hasseåtages revy Under dubbelgöken som finns att se på SVT Play. Inspelad hösten 1979 känns förvånansvärt mycket av det ofta politiskt präglade innehållet förvånansvärt aktuellt än idag, även om de namn som nämns givetvis är synnerligen inaktuella.

MUSIK Dalabandet Raketklubbens självbetitlade debutalbum som släpptes sent förra året innehåller nio indieanthems som får en att drömma om att stå med näven i luften framför en rökig klubbscen och dansa sig genom natten. Längtar efter att få se detta live. Och för att återknyta till pandemitemat: vaccineringen är igång, vi får inte fucka upp nu.

Text: Nicklas Remmegård