Bertil och Marianne Hellberg dricker gärna kaffe i solskenet på uteplatsen.

Bertil och Marianne har det gott på Sannakajen

Centralt, men ändå avskiljt, välbyggda hus och fin gemenskap. Mnytt har hälsat på vid Sannakajen i Kristinehamn.

Vårsolen värmer gott när vi träffar Bertil och Marianne Hellberg på coronasäkert avstånd på uteplatsen framför deras lägenhet vid Sannakajen.
– De här plattorna fanns inte när vi flyttade in berättar Bertil, utan de har vi lagt själva för att kunna sitta här och dricka kaffe i morgonsolen.

De har bott här i ganska exakt två år, i slutet av mars 2019 flyttade de in i den då helt nybyggda lägenheten i markplan. Utöver den uteplats där vi sitter finns en veranda och en liten trädgård på baksidan. Då kan de dricka
morgonkaffet i solen på framsidan, för att senare njuta av kvällssolen på baksidan.

Innan Bertil och Marianne flyttade till Sannakajen hade flyttat runt en del i Sverige, innan de för lite drygt 20 år sedan återvände till hemtrakterna och bosatte sig utanför Kristinehamn.
– En värmlänning flyttar alltid hem, säger Marianne och ler.

För några år sedan köpte de en bostadsrätt inne i stan men tröttnade med ålderns rätt på allt spring i trappor som det ju innebar att bo på andra våningen med tvättstuga i källaren, och började se sig om efter ett boende i bottenplan. När möjligheten att köpa lägenheten vid Sannakajen dök upp var det aldrig någon tvekan. Utöver att lägenheten ligger i markplan och har både tvättmaskin och torktumlare i badrummet gillade de att det var ett trähus.
– Det var det jag föll för först, säger Marianne, att det ser ut som ett riktigt hus.
Det märks att de stortrivs med både lägenheten och området. När vi frågar om det bästa med att bo här lyfter de upp två saker. Läget och gemenskapen. Läget är centralt med bara några hundra meter till mataffär och nära till allt, men samtidigt avskilt och lugnt. 

Nära till vattnet med gästhamnen rakt över Varnan och en härlig brygga precis nedanför huslängorna. Bryggan var faktiskt det första som byggdes berättar Bertil. Det fanns planer på att bygga bostäder här redan 2004, kedjehus med varsin bryggplats i anslutning till huset. Men det blev aldrig av, och bryggan var det enda som byggdes. 
Nu byggs desto mer. Området växer i båda ändar, bara ett par dagar före vårt besök har bygget av ytterligare några huskroppar bortom Båtsmansgatan inletts. Bertil och Marianne tycker att det är roligt att det börjat byggas i Kristinehamn.

Läget är bra och husen fina, men framförallt är det bra människor som bor här, menar Marianne och Bertil. 
Det är väldigt socialt berättar de, alla hälsar och pratar. Dessutom har engagemanget bland de som bor här varit stort. Alla kommer på mötena, och det har inte varit några problem att få folk att ställa upp i styrelsen. Överhuvudtaget är föreningen handlingskraftig. 

Sedan husen stod inflyttningsklara har de som önskat fått möjlighet att glasa in balkonger och verandor, och idag har alla bilplatser laddstation för elbil, vilket är lite unikt i Kristinehamn. 

Solskenet har fått Mnytts utsände att hänga av sig jackan över stolsryggen. Nere vid bryggan guppar en segelbåt. En granne som går förbi vinkar glatt. 
Som Bertil uttrycker det;
– Det är nästan som ett sommarstugeområde.

Text & foto: Nicklas Remmegård