Naturen präglar årets inredningstrender

Natur är det centrala begreppet när det kommer till inredningstrender för våren och det år som ligger framför oss, både i färger och materialval.

– Mycket jordnära färger, säger Ann-Mari Selldén på Amis Nya Rum, mycket naturmaterial.
Det sterilt vita är på väg bort, likaså starka och klara färger. Nu är det varma toner i naturfärger som beige och cremevit. Även pastellfärgerna letar sig in i våra hem.
– Starka färger är inte speciellt inne nu, säger Elvira Sandwall Lundin på Bergslagscenter, nu är det mer det pastelliga.
Ann-Mari Selldén är inne på samma spår. Pasteller är alltid i ropet på våren menar hon, men med olika toner från år till år. I år ser hon att framförallt varma pasteller ligger i tiden. Rosa som går åt mandarin, varmt gult, en del blåa nyanser. Det varma och fridfulla lyfter hon fram, en lugn miljö. Matilda Lundborg på Nords instämmer. Ombonat med tydlig hemkänsla är vad som ligger i tiden.
– Det ska inte vara vitt, säger Matilda, utan varma färger, mycket natur och naturinspirerat. Hon lyfter även fram grafisk konst och linjekonst som populärt just nu.

Många naturmaterial
Gröna växter nämner både Matilda Lundborg och Elvira Sandwall Lundin. Att få in lite liv och grönt, men Elvira lyfter även fram en kontrast mot det gröna och blommande.
– Väldigt mycket torkat skulle jag säga, säger hon. Mycket trä. Man tar med sig naturen in.
Koraller, krukor av trä, jutemattor, hampa. Naturmaterialen som nämns är många och av varierande karaktär. Olika material ger olika uttryck, visar att en övergripande trend kan ta sig många former och att du alltid kan sätta din egen personliga touch.
Alla tre är inne på att inredning ska vara personlig och att det alltid finns ett rumsligt sammanhang.
– Det är enkelt att inreda nu, me­nar Elvira och utvecklar det med att de mjuka, naturliga toner och färger som kommer är lätta att mixa och matcha. Naturfärger, beige, vitt, det går till det mesta, säger hon.
Matilda framhåller att inredningen beror på rummet, men att växter och blommor är ett bra sätt att sätta sin prägel på ett rum. Ann-Mari menar att man bör handla till en bra bas, och sedan kan man byta detaljerna.
– Det är lättare att byta en kudde än en gardinuppsättning.

Material återbrukas
Utöver det rent estetiska lyfter Ann-Mari Selldén fram att återbruk fortsätter vara en stor trend. Att återanvända det man redan har, att göra om äldre möbler för att passa i nya trender eller att handla begagnat. Även att material återbrukas, som att exempelvis petflaskor blir till mattor. Hon menar att vi satsar mer på hemmet nu när många tillbringat mer tid hemma med anledning av pandemin. Då vill vi ha det mysigt och ombonat, en fridfull miljö där vi kanske skalar bort snarare än lägger till.
Matilda Lundborg uttrycker något liknande:
– Det ska vara mer varmt och hemma, säger hon.
På det stora hela är alla tre överens om att det inte kommer ske något tvärt stilbrott utan mycket av det som var trendigt 2020 följer med in i 2021. Ofta är det ju så, även om vi i backspegeln ser tydligt avgränsade stilar, epoker och trender går det sällan från vecka till vecka eller ens år till år säga att det hör hit och det dit. Precis som varje generation tillhör samma art som den föregående men dinosaurier över tid likväl utvecklats till fiskmåsar förändras moden och stilar. Det sker stegvis, närmast omärkligt men så tittar vi bakåt och inser att allt ser helt annorlunda ut nu mot för ett eller fem eller tio år sedan. Mode och smak förändras, vi märker bara inte förändringen medan den pågår. Det naturnära och de mjuka, varma pastellerna som är inne nu kommer garanterat inte vara det om några år, men kommer vi märka förändringen innan vi slår upp fotoalbumet och ser att den duken är sååå 2021?
Naturmaterial, varma pasteller, växter och ljus, med inspiration från naturen och med fokus på hållbarhet. Så kan inredningstrenderna för våren 2021 sammanfattas. Vi som längtar efter en återkomst för rokokons gracilt böljande estetik eller det sena 1800-talets tunga dovhet ser alltså ut att få vänta ett tag till.


Text & bild: Nicklas Remmegård