Återvinningschef Johan Helander visar inpasseringskortet. Foto: Eva Wiklund

Återvinning ökar stort med generösa tider i Storfors

För drygt två år sedan infördes självbetjäning och utökade öppettider på återvinningscentralen i Storfors. Ett år senare infördes lördagsöppet.
– Det är toppen att man kan åka hit på lördagar och slänga skräp, säger Stellan Myhr.
Han har bilen full med saker att lämna till återvinningen och uppskattar de utökade öppet­tiderna.

– Visserligen är jag pensionär, men jag använder ofta självbetjäningssystemet på lördagar. Det är även bra för alla som arbetar. Jag minns själv när man arbetade hela dagarna och man stressade hem för att hinna hit med skräpet före stängningstid, nu kan man åka hit när det passar, säger han.

Sedan juni 2015 är det Karlskoga Energi och Miljö som ansvarar för renhållningsverksamheten i Storfors. Det gäller både sophämtning, återvinningscentralen samt fakturahantering.
Under de senaste två åren har systemet med självbetjäning och Grönt Kort använts i Storfors. Detta har inneburit utökade öppettider varje vardag och lördagsöppet. Under öppettiderna finns det alltid möjlighet att ringa till Mosseruds återvinningsanläggning om man har frågor eftersom tiderna är samordnade. Att nyordningen varit positiv visar också besökssiffrorna.
2019 hade återvinningen 10 330 besökare, en siffra som ökade till hela 11 990 under 2020.
Anläggningen är kameraövervakad, men systemet bygger på att den som lämnar material tänker på att lägga saker i rätt container.
– Vi har sett att systemet med Grönt kort fungerat bra i Storfors. Invånarna har tagit stort ansvar med sortering av material, säger återvinningschef Johan Helander.
Personalen tycker att det är roligt att Storfors invånare tar stort ansvar och att det mesta hamnar rätt.
– Det finns en del som hamnar lite fel, men det rättar vi till. I det stora hela fungerar det riktigt bra, säger Lennart Olsson, som jobbar på återvinningen under vardagarna.

Bäst i länet
Han får ofta positiva kommentarer om öppettiderna.
– Det känns roligt att vi kan ge den här servicen till våra kommuninvånare, säger Lennart, som också är glad över att Storforsarna är bäst i länet på återvinning. Hela 42 procent återvinns i Storfors.
– Det är jätteroligt. Återvinning är framtiden och vi måste återvinna så mycket vi bara kan. Vi har bara ett jordklot, säger han.
Under 2021 kommer fokus att ligga på förenklad lämning av vissa material och ännu bättre skyltning.

Så fungerar Grönt kort i Storfors

För att kunna registrera sig för Grönt kort behöver man uppge personnummer och mobilnummer och det är bara den som bor i Storfors kommun som kan göra detta. Registreringen sker sedan via hemsidan storfors.gkey.se
Efter registreringen kan man använda sitt körkort för att öppna porten till återvinningscentralen.
Självklart kan även den som inte har ett körkort använda återvinningscentralen. Då behöver man istället ladda ner en app till sin mobiltelefon för att kunna öppna porten. För att få tillgång till ”öppna via app” krävs först registrering på hemsidan storfors.gkey.se
När registreringen är klar kan man ladda ner appen ”ÅVC grindöppning” till sin telefon.
Det finns också inpasserings-kort att hämta för dem som av någon anledning inte kan registrera sig för Grönt kort med körkort eller personnummer. Det kan exempelvis gälla den som har en sommarstuga i kommunen. Korten hämtas i kommunhuset där man får registrera namn, telefonnummer och adress till fastigheten. Information om detta fås på telefon 0550-651 63.


Eva Wiklund/Kicki Karlsson