Översiktsbild över Sjön Vilången. Foto: Lars Larsson

Andras glädje ger Jacolien och Ronald energi att ploga isbana

Strax intill Vilången bor Ronald Bingen och Jacolien Ilbrink
sedan 14 år tillbaka.
Varje år plogar de en skidskobana på sjön och nu finns två fina slingor på sammanlagt drygt en mil och en liten slinga för barnen.
– Det är underbart att få ge sig ut. Jag njuter av friheten, lugnet och frisk luft. Det är ju extra viktigt i de här pandemitiderna, säger Jacolien.

Makarna kommer från Holland och Jacolien har alltid älskat att åka skridskor, även om isarna i Holland på senare år varit sämre. Här i Sverige har hon hittat sitt eldorado.
Ronald är den som plogar och hyvlar banan med hjälp av en fyrhjuling. Förra året investerade han i en ny maskin och två nya plogar. Själv håller han sig sedan hellre till spark än skridskor.
– Om någon vill ta en sparktur på isen och inte har en spark, kan de låna en av oss. Åk in på skogsvägen mot Vilångstorp som är första huset till höger, säger Ronald.
Vid sidan av isbanan har han nu även ställt iordning ett milslångt skidspår med hjälp av spårkälke.
Det finns fyra lämpliga ställen att parkera bilen på och vid södra delen av sjön finns det också en grillplats. Mitt på sjön kan man även köpa enkelt fika för en liten peng. Det finns en korg med varm choklad, kaffe och kakor för självservering samt bord och stolar.
– Vi har ställt ut fler bord för att det inte ska bli trängsel, säger Jacolien.
Elisabeth och Ulf Vingård var två av många som besökte skridskobanan sista helgen i januari. I strålande vintersol kunde de njuta av många kilometer plogad bana. På flera ställen fanns folk som grillade och man tog sig fram på olika sätt. Många åkte självklart skridskor eller spark, men det fanns också folk som hellre tog en promenad.

Blev många varv
– Isen är kanonbra. De har gjort ett fint jobb och det är massor av folk här, både barnfamiljer, nybörjare och veteraner, säger Elisabeth Vingård, som gillar den trevliga stämningen och blandningen av folk.
Två andra besökare den fina januarilördagen var Annika Kihlström och dottern Felicia.
– Det finns ju fantastiskt och så finns det fantastiskt som här på Vilången. Efter lite övertalning gick Felicia med på att åka hit en liten stund, men det blev till slut många varv för oss och dessutom grillning, säger hon.
För paret Inger och Tommy Lindholm är isen utanför sommarstugan ett vardagsparadis och de njuter i fulla drag tillsammans med barn och barnbarn.
– Äntligen har vi fått is på sjön den här vintern och möjlighet att åka skridskor. Banorna är jättefint plogade och det är vi väldigt glada över, säger Tommy.
Fina vinterdagar har Jacolien och Ronald räknat till 400 personer på banan utan att det blivit trångt, och de har mött stor tacksamhet.
– Folk är jätteglada och vi får mycket beröm för vårt arbete. Det känns väldigt roligt att få bidra till att folk mår bra. Och vi är väldigt glada för all uppskattning, säger Jacolien.

Text: Eva Wiklund