Årskurs 4 på Vargbroskolan deltog med entusiasm.

Rörelseglädje när Storfors elever dansar utmaningen

Strålande sol och stora grupper av elever som väller ut från olika håll till Vargbroskolans gård.

När Jerusalem challange genomfördes i Storfors var entusiasmen på topp och elever från alla klasser på skolan deltog.

Rasmus Johansson och Lamar Alhaj är två av alla de fjärdeklassare som ger sig hän i dansen på Vargbroskolans gård.

– Det är jättekul att få dansa med hela skolan, säger Rasmus.

– Vi har övat i klassrummet, säger Lamar, som tycker att man blir glad av att dansa tillsammans och som gärna vill göra fler liknande projekt.

Det var för ett par veckor sedan som folkhälsosamordnare Kicki Karlsson och idrottslärare Lena Kristoffersson, som nu driver projektet ”Aktiv i Storfors” kom på en rörelseidé. Hela skolan skulle kunna delta i internetutmaningen ”Jerusalem challange”.

– Vi hade ju övat på dansen lite före jullovet i några klasser så det passade ju jättebra, säger Lena Kristoffersson.

Sagt och gjort. Både lärare och elever på skolan – från lägsta till högsta årskurs – satte fart. Dansen övades in på gymnastiklektioner, men också i klassrummen och eleverna övade även hemma. Filmfotograf Michael Johansson fick uppdraget att filma både med drönare och olika närkameror. Även eleverna på Bjurtjärns skola har övat och spelat in delar till den gemensamma filmen. Inom kort kommer den färdiga filmen att presenteras.

– Det känns som att det har gått jättebra. Det är roligt att se skillnaden mellan de äldre årskurserna och de yngre som är lite som yra höns, men som har en härlig entusiasm. Det blir en go känsla, säger han.

Folkhälsosamordnare Kicki Karlsson är positivt överraskad av gensvaret från eleverna.

– Det här är verkligen rörelseglädje. Jättekul att så många tycker att det är roligt. Det skapar både gemenskap och rörelse som vi alla behöver, säger hon.

Det blir en extra omtagning på skolgården innan allt sitter, och Michael Johansson har också varit runt i klassrum, matsal och lärarrum för att filma. Inne i skolan är rektor Annelie Izindre glad att se engagemanget.

– Att samlas kring ett sånt här projekt skapar verkligen gemenskap och är en del i att bygga en bra skola. Eleverna har sett oss vuxna öva i korridorerna och fått sig goda skratt. Självklart måste vi bjuda lite på oss själva, säger hon.

Eleverna börja välla ut på Vargbroskolans gård och inta sina positioner. FOTO: Michael Johansson

Ute på skolgården har sista tonerna klingat ut och eleverna troppar av. Marina Barjakterevic och Izabella Fredriksson går i klass 8 B.

– Det är en jättekulgrej, det är ju många som gör det här – till och med min mamma på jobbet, säger Izabella.

Både hon och Marina tycker att stegen varit relativt lätta att lära in.

– Vi övade en del före jullovet, så det var inga problem. Jättekul att vi kunde göra det här tillsammans med hela skolan, säger Marina.

Text & Foto: Eva Wiklund