Så säger mäklarna om fastighetsmarknaden

Med helgerna bakom oss och ett nytt fräscht år framför fötterna bad vi mäklarna i vårt område berätta hur de ser på fastighetsmarknaden framöver.

Gustaf Florenius, Länsförsäkringar fastighetsförmedling Karlskoga:

– Marknaden ser bra ut. Det finns en stor efterfrågan och i Karlskoga råder generellt brist på bostäder. Framförallt finns ett stort underskott på villor med fler köpare än säljare, vilket håller uppe priserna och leder till att tiden ett objekt finns på marknaden blir kortare.

Framöver ser fastighetsmarknaden i Karlskoga ut att fortsätta i positiv riktning. Kommunen är duktig på att få fram tomter för nyproduktion, och det nybyggda drar med sig priserna även för de bostäder som redan finns.

– I Karlskoga finns många 40- och 50-talister som framöver behöver bekväma, kvalitativa bostäder anpassade för en äldre målgrupp. 3:or och 4:or med hiss exempelvis.

Nu under pandemin när många tillbringat mycket tid hemma har vi också sett en ökad efterfrågan på sådant som arbetsrum.

– Det finns ännu ett fåtal lägenheter till salu i Rosa huset, bland annat den spektakulära takvåningen. Även de nyproducerade radhusen på Bättringsvägen är värda att nämna, där har vi sett ett stort intresse.

Känslan för 2021 är god. Jag ser inga moln på vår fastighetshimmel.

Lina Danielsson, Bocentrum Kristinehamn:

– Fastighetsmarknaden i Kristinehamn saknar en tydlig tendens. För vissa delar har priserna gått upp, medan annat gått trögare.

Lantliga lägen ser vi stor efterfrågan på. Det intresset är både lokalt och från människor i storstäderna som söker något lantligt. Kanske är det en följd av pandemin, att människor vill komma bort från trängseln i städerna och lockas av lantluften.

Även villor i Kristinehamn har en god efterfrågan och just nu finns inte jättemycket till salu. Det finns en del objekt på marknaden, men inget överflöd.

– Förhoppningen är att marknaden ska utvecklas positivt under 2021, det hoppas man ju alltid. Läget är svårbedömt. Vi har inte sett någon jättepåverkan från pandemin under året som gått, men mycket hänger såklart på hur ekonomin i stort utvecklas framöver, om människor får behålla sina jobb och hur effektivt vaccinet blir.

 Utbudet är inte det största just nu, men det finns många spännande objekt på gång framöver.

Lena Persson, Länsförsäkringar fastighetsförmedling Filipstad:

– I Filipstad är marknaden stabil, och har traditionellt alltid varit så utan särskilt stora upp- eller nedgångar. Jag trodde det skulle ta tvärstopp i våras när pandemin slog till men utöver en ökad efterfrågan på fritidshus hade det ingen större påverkan på fastighetsmarknaden.

Min bedömning är att det kommer fortsätta så att det tuffar på utan några dramatiska förändringar under 2021.

– Såhär precis i början av året är det ett bra läge att sälja. Det blir alltid ett litet uppehåll över jul varför det också blir en dipp i utbudet under januari. Längre fram under våren blir utbudet större, vilket också påverkar möjligheterna att få bra betalt.

Ett spännande objekt vi har ute nu är skidbacken Ski Sunne där det nu finns möjlighet att köpa en tomt för fritidshus på toppen av backen. Det kommer även dyka upp fler spännande objekt framöver, i takt med att det varvar igång här efter helgerna.

Text: Nicklas Remmegård