Mobil utrustning röntgar hästen i hemmiljön

Mobil röntgenutrustning för hästar för lätt tankarna till en åbäkig apparat som körs runt på lastbil. Det är emellertid att bedra sig.

– Utrustningen består av en laptop och en plåt, berättar Markus Tåbäck.

Mobil röntgen är ganska vanligt utomlands menar han, men ovanligare i Sverige. Han tyckte att det var något som behövdes, annars fick man alltid åka till en klinik med hästen när den skulle röntgenundersökas. Så han gjorde en chansning och köpte en maskin för att se hur det skulle gå.

Att ta röntgen till hästen istället för att köra den till en klinik har stora fördelar. Det sparar tid och är bättre för hästen då undersökningen görs i dess hemmiljö.

I huvudsak är det större stallar som anlitar Markus tjänster, mycket av eliten i Sverige säger han, många handelsstallar. Bredden på undersökningarna är stor, allt från skador till så kallad exportröntgen, den röntgenundersökning som görs när en häst säljs.

– Stor hästkunskap är viktigt, säger han. Då ser man hästen och dess beteende bättre, och det blir säkrare för alla, både djur och människa.

Själv har Markus, som ihop med hustrun Mimmi även driver anrika puben Red Brick i Karlskoga, jobbat med hästar hela livet. Under många år bodde han utomlands, Belgien och Schweiz, jobbade för OS-ryttare. Röntgat har han gjort i snart 12 år.

– Under alla år har jag bara fått tummen avsparkad en gång, skrattar han.

Det är dock inte enbart hästar Markus tar sig an. Han gör regelbundet jobb för både Parken Zoo i Eskilstuna och Borås Djurpark, tidigare även Kolmården.

– Men de köpte  min gamla maskin.

Idag gör Markus 800 undersökningar om året från Ystad till Söderhamn, verksamheten rullar på jättebra säger han. Pandemin har inte haft någon direkt inverkan på verksamheten, hästnäringen har tuffat på, om något har det sålts fler hästar än vanligt.

Chansningen gick hem.

Text: Nicklas Remmegård