Många lockas av ridning

– Folk vill rida, säger Karlskoga Ridklubbs Ulrika Westin. Såväl nämnda förening som Christinehamns Ridklubb har kunnat fortsätta bedriva ridverksamhet under pandemin, om än anpassat efter rådande restriktioner. Inställda gruppaktiviteter, inga föräldrar på läktarna.

Verksamheten hos de båda klubbarna är bred, åldersspannet på de ridande sträcker sig från små barn till de som är över 70. Mest satsar man dock på ridskoleverksamheten.

– Vi har också en grupp för vuxna med funktionsvariation, och det siktar vi på att även kunna starta upp för barn. Vi vill att alla ska få rida, säger Åsa Eneroth på Christinehamns Ridklubb.

Åsa Eneroth menar att man sett ett ökande intresse för att börja rida under pandemin. Både barn och vuxna, tyvärr fler än vad som funnits möjlighet att ta emot. Man vill ge så många som möjligt chansen att rida, men kan inte heller belasta hästarna för mycket. Det finns dock ambitioner att framöver kunna starta upp nybörjargrupper för olika åldrar.

Hos Karlskoga Ridklubb har man framförallt sett att det blivit svårare att få tag på ridskolehästar. Priserna är högre och de hästar som finns på marknaden säljs fort, berättar Ulrika Westin.

I övrigt har pandemin i huvudsak påverkat genom att tävlingar och samlingar ställts in, att mycket runt om ridningen fått stryka på foten. Både Ulrika och Åsa uttrycker förhoppningar om att tävlingar och andra aktiviteter ska komma igång igen så snart pandemiläget tillåter.

– Just nu får vi underhålla verksamheten snarare än att utveckla, säger Ulrika. Vi är glada att vi kunnat hålla igång verksamheten, men alla kringaktiviteter har stått stilla, så det hoppas vi på att få igång.

Text: Nicklas Remmegård