Personlig service och mysig hemkänsla

Kanada Damshop i Degerfors bygger vidare på traditioner. Kanada är ett gammalt handelsområde, berättar Anngelié Ljungstedt. Förr myllrade det av verksamheter, och Anngelié tycker det är roligt att bidra till att affärslivet återvänder till de mysiga små gatorna.

Som namnet antyder erbjuder Kanada Damshop damkläder, och det utifrån idén att man ska kunna handla i en mysig hemmamiljö med personlig service. Det är inga tomma ord, butiken är inrymd i ett om- och tillbyggt uthus på Anngeliés gård. Där inne finns delar av det gamla taket kvar, sekelgamla tegelpannor och hängränna i original sedan uthuset byggdes.
Anngelié har jobbat i konfektionsbranschen sedan 1986, för 15 år sedan blev hon sin egen när hon öppnade Kanada Damshop. Årets femtonårsjubileum blev av förklarliga skäl inte så storslaget som det var tänkt.
– Så jag får väl hålla på i 15 år till, skrattar hon.

När pandemin slog till började hon med tidsbokning i butiken. Till en början under en dag i veckan, men sedan de nya restriktionerna i november är det enbart tidsbokning som gäller. Det har varit uppskattat av kunderna, vissa har skämtsamt uttryckt att de bara vill ha tidsbokning framöver. I dagsläget planerar Anngelié att fortsätta så fram till jul, sedan får vi se, säger hon.
Utöver att erbjuda personlig service lyfter Anngelié fram att hon inte tar hem några jättemängder av varje plagg, utan man ska kunna hitta något unikt och inte möta grannen med samma blus.
Man har även storlekar för paranta damer, alla ska få en möjlighet att hitta något fint för både vardag och fest.
– Det går jättebra, säger Anngelié med ett leende på läpparna när en kund ringer för att boka in ett besök. Redan samma eftermiddag finns en ledig tid.
Hon berättar att det också finns möjlighet till hembesök om en kund av något skäl inte har möjlighet att komma till butiken. Det är bara att ringa och fråga, vi löser det mesta, säger hon.

Text & foto: Nicklas Remmegård