Lars Lerin är årets julvärd

– Det lät så otroligt att få frågan, säger Lars Lerin om sitt julvärdskap. Det är ju faktiskt ett stort förtroende jag fått, att få vara sällskap till många som kanske känner sig ensamma den här speciella julen.

Lars Lerin är konstnären som på senare år blivit folkkär tv-profil genom program som Vänligen Lars Lerin och Lerins lärlingar. För tillfället rullar Lerins sommarö på SVT, där bjuder Lerin och maken Junior in gäster till sitt lantställe på västkusten för att måla och samtala om livet. Sedan 2012 har han egna museet Sandgrund Lars Lerin i Karlstad där både hans egen och andras konst visas. Just 2012 premiärvisades också dokumentärfilmen För dig naken som porträtterar Lars Lerin och skildrar hans sökande efter kärleken. Samma år blev hans Sommar i P1 ett av årets mest uppskattade sommarprat.

Att så många tagit Lars Lerin till sitt hjärta handlar dels om hans konst men lika mycket om hans person. En vänlig och anspråkslös framtoning parat med en bakgrund av missbruk och destruktivt leverne. Han bär en mildhet som förstärks av den mjuka värmländska som bäddar in de välformulerade, insiktsfulla och stundtals riktigt roliga orden i sammet.
– Min uppgift är att vara sällskap åt dom som är ensamma på julen, säger Lerin. Både äldre och yngre uppskattar traditionen de haft med sig sedan barnsben och hör julen till, menar han.
– Man blir liksom barn på nytt, och tänker både framåt och kanske på de man firat jul med tidigare i livet och som kanske inte finns längre.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Ulrika Malm/SVT