Kristinehamns Rörservice/Lange. Från vä: Peter Sunesson, Åsa Johansson, Lennart Lundmark, Kevin Sunesson, Jimmy Johansson.

Kontinuitet, tradition och blicken mot framtiden

Kontinuitetens trådar sträcks ut och flätas samman genom historien. När Peter Sunesson visade sin far den nya verkstaden uppdagades att fadern i sin ungdom arbetat där, vid just den svarv som ännu stod i samma hörn. Idag jobbar Peters son Kevin där, någon meter från där farfar stod vid svarven. Lennart Lundmark har arbetat här sedan en vän gav tipset att söka feriejobb hos dåvarande ägaren Emil Lange. Det var 1949.
– Vi kom så jädra bra överens, säger Lennart, så jag blev kvar.

Om någon inte skötte sig fick man sparka honom på benen, minns Lennart. Arbetsklimatet har förändrats. Annat är sig likt. Verkstaden är densamma, många av maskinerna likaså och varje morgon stämplar Lennart in på den gamla stämpelklockan.

Peter Sunesson startade Kristinehamns Rörservice 2015, året därpå köpte han verkstaden. Lange höll på att avvecklas efter att tidigare ägaren gått bort, men Peter fick frågan att ta över verksamheten och på den vägen är det.
Idag står Kristinehamns Rörservice på två ben. Lange som tillverkar verktyg till däckverkstäder, samt rörmokeri där man erbjuder allt från bergvärme till tvättställ.
Framöver väntar en satsning på solceller, de liksom bergvärmepumparna från NIBE, och så hoppas man bli fler anställda. Redan nu skulle man egentligen behöva någon till, men det är svårt att hitta folk med rätt kompetens menar Peter.

Peter vill bevara verkstadens särart, den gammaldags charmen, traditionen, det patinerat kantstötta. Idag kommer värme och el från bergvärme och solcellerna på taket, men i övrigt finns det gamla stuket kvar. Mycket ser ut som det alltid gjort, i en bänk finns en djup skåra som bildats av att handtaget till en press gång på gång, år efter år slagit i bänkskivan.

En gång i tiden tillverkades liar för export till revolutionens Ryssland. På 60-talet när Volvo och Scania sålde lastbilar till Afrika specialtillverkade Lange kit för att kunna byta däck ute i bushen.
– 1950 började vi med däckverktyg, säger Lennart. Han berättar att däckjärnen har livstidsgaranti, och Peter fyller i med en anekdot om en kund som efter 30 års flitigt användande skulle köpa en nytt järn. ”Det där är det garanti på”, sade Lennart när han fick se det gamla järnet och gav kunden ett nytt utan kostnad.

Kevin menar att det finns mycket att lära från Lennart, mycket gammal invand kunskap som inte går att studera sig till. De uppskattar båda samarbetet säger de, arbetar vidare.
Trådarna sträcks ut, flätas samman.

Text & foto: Nicklas Remmegård