Senaste nytt
Carlo Bodini trivs i sin nybyggda lägenhet. Öppen planlösning mellan köket och vardagsrummet skapar en känsla av rymd och lätthet.

Ljust och luftigt med ytor för umgänge

Det som slår en när man kliver in i lägenheten är ljuset. Även en gråmulen, dunkel novemberdag som då vi hälsar på hos Carlo Bodini i nybygget vid Aggerudsviken lyser de många och stora fönstren upp den luftiga, stilrent inredda lägenheten.

Huset blev färdigt för inflyttning i september, men Carlo och Anette Bodini bokade sin lägenhet redan när de släpptes till allmänheten. De hade då bott i villa i många år, men tyckte det kunde vara skönt att slippa allt arbete det innebär att äga ett hus.
– Fast hade det inte varit för läget hade vi nog inte sålt och flyttat hit, påpekar Carlo.
Han berättar att deras gamla bostad låg i närheten och att de gillar området. Närheten till sjön och promenadstråk. Det är här de trivs och vill bo.

De har själva haft inflytande över färgval och material på ytor, inte minst i köket där en stengrå bänkskiva och mörka skåpluckor kontrasterar mot de i övrigt ljusa ytorna. Att få göra de valen själva har även fördelen att de får allt som de vill ha det redan från början.
– Vi kommer kunna bo här i många år utan att behöva ändra något.
Den öppna planlösningen mellan köket och vardagsrummet skapar en känsla av rymd och lätthet.
– Som sportidiot är det perfekt att kunna stå i köket och följa matchen på tv:n, skrattar Carlo.
Just umgängesytan tycker han är det bästa med lägenheten. Den öppna ytan med fönster åt tre håll delas av bänken som markerar köksdelen utan att skärma av den från resten av rummet. Det gör köket till ett eget utrymme som ändå är en del av en sammanhållen rymd. Det är en social planlösning, perfekt för bjudningar och samkväm då alla kan se varandra och även den som brassar käk ”är med”.

I varje rum finns en termostat för att reglera temperaturen, och uppvärmningen sker via till- och frånluft, varför det inte behövs några element som tar upp plats. Det underlättar möbleringen menar Carlo. Dessutom finns golvvärme i alla rum, vilket vid behov även bidrar till uppvärmningen.
Avsaknaden av ljud utifrån är slående. Huset är välbyggt och välisolerat. En av de första kvällarna, berättar Carlo, hade de rentav konstaterat att man från sovrummet som vetter ut mot gatan nästan får anstränga sig för att höra bilarna som åker förbi.
Han berättar att det är väldigt blandat med folk i huset. Allt från barnfamiljer till äldre som sålt sina hus. Då alla är nyinflyttade och det avråds från socialt umgänge har grannarna inte träffats jättemycket, men stämningen i huset är god och alla är trevliga. Som för att illustrera hans poäng ringer en granne på dörren för att fråga något, och en stunds vänskapligt småprat tar vid.
Vi avslutar vår rundtur på en av de generöst tilltagna balkongerna. Alldeles i närheten kluckar vattnet i den gamla småbåtshamnen. Himlen må vara novembergrå, men här ute är det lätt att tänka sig en vacker junikväll, fläktad av en ljummen bris bärandes en ton av grillrök.

Text & foto: Nicklas Remmegård