Vi älskar julen, säger Mats och Malin Runqvist som äger och driver Hellefors Herrgård.

Sagolik julstämning på Hellefors Herrgård

Att besöka Hellefors Herrgård är som att kliva in i drömmen om julen; en barndomens fantasi om en magisk jul full av glimmande ljus, gnistrande snö och tomtar i var vrå.
– Vi älskar julen, säger Mats och Malin Runqvist som äger och driver herrgården. Bästa tiden på året!

De eftersträvar känslan av en förtrollad jul, det ska vara som att komma till en sagovärld där man släpper vardagsbekymren för att njuta av julstämning och god mat.
Malin och Mats berättar att ögonen tindrar på både barn och vuxna när de möts av den praktfullt julpyntade trappan och den stora granen i entréhallen. Julen är viktig menar de, en tid av ljus och förväntan. Särskilt i år hoppas de sprida glädje i en mörk tid och att gästerna får koppla av och mysa.

Herrgårdens stora rum har anpassats efter restriktionerna med att sprida isär borden och man har förbättrat flödet för att undvika trängsel vid maten. Gästernas ankomst är utspridd och det finns stationer för handsprit i varje rum. Alla ska känna sig trygga och säkra.
Som alla år erbjuder man en sittning per kväll.
Mats menar att det är viktigt att kunna sitta länge för att äta och njuta, allt i sin egen takt utan att behöva stressa för att det ska in en omgång gäster till.
– Äta länge, ingen stress och jäkligt god mat, sammanfattar han julbordsupplevelsen på Hellefors Herrgård.
Vi visas runt i salarna med storslagen takhöjd och vackra kakelugnar. Överallt julpyntat och förberett för julen. Varje rum får sin egen prägel med olika teman och färger berättar Malin. Det ska vara mycket jul och det ska vara vackert.

– Huset tycker om att bli uppklätt.
Traditionsenligt tänds herrgården upp i mitten av november, och julbord serveras hela vägen fram till jul. Ljuständningen började 2004 och har sedan dess blivit den tradition som startar julen i Hällefors.
Julmusiken tonar ut när vi stänger dörren bakom oss, julkänslan dröjer
sig kvar.


Text & foto: Nicklas Remmegård