Planerar coronasäker jul på Berget

Bergets Kulturförening planerar för en coronasäker jul på Berget. Läget är som bekant osäkert, men man är flexibla och öppna för lösningar, beredda att anpassa sig efter förutsättningarna.

– Att det inte kommer bli som vanligt är vi införstådda med, säger kulturföreningens ordförande Gittan Pettersson, men man siktar på att kunna ha något i mindre, coronasäker skala utomhus.
Dessutom berättar Gittan har man gjort i ordning så att man ska kunna fika
inne i Veboa där det finns mer utrymme och blir lättare att hålla avstånd än på caféet. Veboa har fräschats upp med ny färg och tapeter, och det har byggts en öppen spis. Här inne har man möblerat med sittgrupper med gott om avstånd emellan, och julpyntat med både tomtar och halmbockar. Carl Larsson-känsla tycker Gittan.

Därtill kommer det finnas både fårskinnsfällar, brasor och eldkärringar för att den som så önskar ska kunna fika utomhus utan att frysa. Det finns även tankar på bordsservering för att ytterligare underlätta att hålla avstånd.
Hon hoppas att de ska kunna ha en liten julmarknad med julkransar och julbockar, lite mathantverk. Kanske att de som har butiker på området kan ställa upp stånd utanför sina lokaler. Oavsett vilket kommer det ske uteslutande utomhus, och i mindre skala än vanligt. Man är öppna för olika lösningar och att anpassa sig efter situationen.
– Man får ha koll på webben, säger Gittan, det ändras ju dag för dag.
Oavsett i vilken form det kan genomföras menar Gittan att man har mycket till godo för att göra en mysig, gammeldags jul på Berget. Miljön inbjuder till julkänsla, och det är inte svårt att föreställa sig en Jenny Nyströmsk tomte titta fram bakom knuten på något av de faluröda husen.


Text: Nicklas Remmegård
Foto: Marita Olén Widenberg