Marita Olén Widenberg bubblar av entusiasm och berättelser om föremålen som trängs på hyllorna på Antik & Kuriosaboden på Berget i Degerfors. Namn på konstnärer, serviser, glasbruk. Här finns både kunskap och intresse för antikviteter och hantverk.
– Vet du vad det här är? Hon håller fram vad som liknar ett tjockt svärd med en stickpropp i änden.
Jag funderar en god stund, men kommer inte längre än gissningen att ”klingan” kanske värms elektriskt. Det visar sig vara rätt tänkt.
– Det är en slipspress, säger hon och demonstrerar hur den används för att släta ut en skrynklig slips.
Marita berättar att verksamheten drivs av lust. Hon kallar butiken för sin lekstuga och nämner att hon håller på för att det är roligt med gamla saker.
– Man får ju inte plats med allt hemma, men då kan jag ha det här istället.
På senare år har hon sett en växande andel unga som vill ha antikviteter och retroprylar.
– Jag blir glad när ett ungt par kommer och vill ha en ljuskrona eller komplettera en servis. Återbruk av gamla saker bidrar ju också till att värna vår miljö.
Marita trivs på Berget, där butiken funnits sedan 2018. Här finns många olika butiker som kompletterar varandra och hjälps åt, skickar kunder mellan sig och förser besökare med information om allt som finns på området. Därtill går butiken fint ihop med Bergets koncept som kulturcentrum och bevarare av gamla traditioner. Vad är väl antikviteter om inte kultur?
Antikmarknaden är större i storstäderna, men på en mindre ort kan man hålla lägre priser p.g.a lägre omkostnader. Marita berättar att antikhandlare från större städer ofta kommer till Antik & Kuriosaboden och handlar för att sälja vidare.
Dalahästar och käpphästar
får samsas om utrymmet.Ett axplock bland retroprylar. Diverse gubbatäcken och bonader. Salig blandning i bruna nyanser.
Hon visar upp ett par jultallrikar med Disneymotiv. Exakt samma såg hon nyligen i en antikaffär i Gamla stan för mer än tre gånger så mycket.
När vi besöker Antik & Kuriosaboden har Marita dukat fram ”julbordet”.
Fullt av tomtar i olika storlekar och utföranden. Handgjorda tomtar från 50-talet, Lisa Larsson, porslinstomtar av alla de slag. Hon lyfter fram nostalgin många kunder ger uttryck för, de kommer in och säger ”den servisen hade farmor eller moster”.
Strax därefter visar hon servisen Blå Måsen. Den har min egen farmor.
Text: Nicklas Remmegård
Foto: Antik & Kuriosaboden