Hans-Agne Jakobsson lyser upp i höstmörkret

Så sent som i början av september klubbades här på vårt lokala auktionshus Karlskoga Auktionsverk ett par vägglampor för 25 600 kronor, och veckan före det gick ett likadant par för strax över 21 000.

Lamporna är av mässing, i en stram geometrisk design av ett snitt som doftar elegans och funktion i skön förening. De uppges ursprungligen ha suttit i en numer nedlagd biograf, och det är vid en anblick lätt att se dem i ett av 1900-talets biografpalats, spridande ett mjukt ljus där de sitter längs biosalongens väggar, för att sedan tona ner och som i ett trollslag få sorlet i salongen att tystna när kvällens föreställning ska börja.
Utan att veta hur budgivarens tankar gått är det dock ingen vild gissning att nyckeln till varför lamporna betingat dessa höga priser varken är deras eleganta design eller ursprungliga funktion utan att de anges vara möjligen Hans-Agne Jakobsson. Hans-Agne Jakobsson föddes på Gotland 1919, utbildade sig till arkitekt och möbelsnickare och efter att bland annat ha arbetat som assistent åt Carl Malmsten startade han i början av 1950-talet sin egen firma i Markaryd, vilken snart kom att rikta in sig på armaturer och lampor, inte sällan med just mässing som material. I samband med hans död 2009 kallades Hans-Agne Jakobsson i Sydsvenskan för ”Den dämpade belysningens mästare”. Han arbetade mycket med dämpat, mjukt ljus och harmonisk rumsbelysning. En sorts belysningens motsvarighet till vinylskivans varma ljudbild i kontrast till reklamradions vassa diskanter producerade för att sticka ut, överrösta och klistra fast i huvudet.


Då undertecknad själv varit inblandad i en process att ta fram en lampa hos en stor möbeltillverkare kan intygas att åstadkomma en behaglig ljusbild är svårare än det låter. Vi hittade tidigt en form och ett uttryck men fick ägna åtskillig tid åt ljusmätningar och tester för att uppnå önskad spridning och karaktär på ljuset. Detaljerna att ta hänsyn till är många och det finns många fällor att trampa i. Det är just den omsorgen om detaljerna Hans-Agne Jakobsson gör så bra, hur han så fulländat lyckas kombinera form och funktion och hur han tar hänsyn till varje del av armaturen.
Hans-Agne Jakobssons armaturer har med tiden kommit att betinga höga priser. De tidigare nämnda väggarmaturerna är ingalunda värst i klassen, det finns noteringar på såväl uppemot som över 50 000 kronor. Men det finns också modeller som går betydligt billigare, den väl igenkända taklampa av plåt i form av en cylinderhatt går exempelvis att hitta för några hundralappar och mindre vägg- och bordsarmaturer för någon eller ett par tusenlappar.
Om de lampor som såldes på Karlskoga Auktionsverk verkligen är Hans-Agne Jakobsson kommer vi som står vid sidan av sannolikt aldrig få veta. Vi kan bara förundrat spekulera i vad budgivningen landat på om det gått att bekräfta.

Text: Nicklas Remmegård
Bildkällor: Karlskoga Auktionsverk och Bukowskis