Det centrala läget är det bästa, menar Sven-Olof.

Unikt boende i historisk byggnad

När undertecknad i tonåren närde barnsliga fantasier om framtida jätteförmögenheter brukade jag ibland när jag gick förbi rosa huset i centrala Karlskoga tänka att när jag blir sådär rik, då ska jag köpa det här och göra om till mitt mansion. Så det är inte utan att det känns lite spännande att kliva in i den gamla lasarettsbyggnaden och se resultatet av den ombyggnad till bostäder som slutfördes i somras.

Utöver ett kort besök i ABF:s dåvarande lokal i källarplanet för något tiotal år sedan har jag inte varit inne i huset sedan vi i Katrinedalsskolans klass 6B gick luciatåg här 1997. Förändringen sedan dess är markant.

Sven-Olof Karlsson och hustrun Gunnel har bott i huset sedan i somras. De bodde tidigare ute på landet och kände ganska direkt när möjligheten dök upp att det kändes självklart att flytta. Sven-Olof nämner särskilt det centrala läget som en fördel med rosa huset, det är nära till allt och liv och rörelse.
– Visst har det varit en omställning att flytta från landet till mitt i stan, säger han. Men vi trivs jättebra, det är kanon!

Han berättar att just läget innebar något av en utmaning för projektet då såväl större vägar som järnvägen går i närheten med risk för buller och liknande. Sven-Olof lyfter dock fram arkitekterna, Klara arkitekter i Karlstad, och menar att de gjort ett fantastiskt jobb när de utformat lägenheterna. Bruset från omkringliggande vägar hörs inte alls, och inte heller klockorna i kyrkan alldeles intill tränger in och stör.
– Vi hörde väl lite grann av ungdomarna som spelade musik från sina bilar i somras, men inte så det störde, säger han med ett leende och vi enas om att även ungdomen måste få leva.
Han berättar att stämningen mellan grannarna är god och att alla som flyttat in verkar vara nöjda och trivas. Nu handlar det om att bo in sig och sedan får bostadsrättsföreningen styra över vad som kan utvecklas vidare.

Vi går runt i huset och tittar in i ett par olika lägenheter. Ingen av de 16 lägenheterna är den andra lik berättar Sven-Olof, alla är unika. På de två mellanvåningarna är takhöjden storslagen, högst upp är utsikten magnifik och i nedre planet är ljusinsläppet från de stora södervända fönstren förtrollande. Sven-Olof blickar ut över sjön från terrassen.
– Det var många ljuvliga kvällar här ute i somras.

Byggnaden har en lång historia. Det började som Karlskogas första lasarett, vars första del byggdes redan 1907. Sven-Olof berättar att han hört ryktas att spöket efter en snäll gammal sjuksköterska vakar över byggnaden och dess invånare. Än så länge har han dock inte haft äran att träffa henne.

På balkongen surrar säsongens sista geting slött mot den solvarma fönsterrutan. I korridoren utanför lägenheterna förnims ännu doften av nymålat. Hösten är på väg, för rosa huset har en ny vår just börjat.

Text & foto: Nicklas Remmegård