Marianna Lundgren har drivit Larssons House i sju år.

Anrik butik tackar för sig

I över 30 år har modebutiken Larssons House funnits vid Sandvikens Köpcentrum. Snart slås dörrarna till den anrika butiken igen för gott.

Det är anmärkningsvärt och ledsamt menar Marianna Lundgren, som drivit butiken de senaste sju åren. Fastigheten som inhyser Larssons House bytte ägare förra hösten och den nya fastighetsägaren vill nu bygga lägenheter i längan med butikslokaler. Marianna är kritisk till detta och menar att det riskerar att få följdverkningar för alla från ICA-butiken rakt över torget till kondiset strax intill.
– Det förstör hela köpcentret, säger hon.

Sista november går hyreskontraktet ut. Marianna hoppas på att hitta nya lokaler för att fortsätta verksamheten, trots att hon uppnått åldern för det känner hon sig inte mogen för att gå i pension, men menar att namnet Larssons House går i graven oavsett. Namnet hör ihop med platsen där det alltid funnits.
– Det ser mörkt ut, medger Marianna med en suck. 
Hon har tittat på lokaler i centrum, men där är hyresnivåerna alldeles för höga. Som det ser ut just nu kommer hon om några veckor tvingas stänga. Det blir utförsäljning november ut, sedan låses dörrarna för sista gången.

Målande beskriver Marianna modevisningarna genom åren; hur lokalen möblerats, var mannekängerna gått. Hon uttrycker tacksamhet mot kunderna, för att de varit så trogna och för alla positiva ord. Många kunder har varit helt fantastiska, ständigt återkommande och visat uppskattning över alla aktiviteter som bjudits såsom nämnda modevisningar, tjejkvällar och öppna hus. Åren går fort, minnena är många.

Marianna berättar att man med sitt sortiment riktat mot den mogna damen, hon som även när hon blivit äldre och kroppen förändrats vill klä sig ärtigt, lockat kunder från både när och fjärran. Några trogna kunder har rentav åkt ända från Stockholm ett par gånger om året för att besöka butiken. Många av kunderna uttrycker besvikelse över att hon tvingas stänga butiken.
– Det är jättemånga, de vet inte vart de ska gå sedan, säger Marianna.
– Man borde vara rädd om alla företag på orten, fortsätter hon med udd i
rösten, satsa på den lokala handeln med kollektivtrafik och allt. De inbringar skattepengar, och hur miljövänligt är det att behöva åka till Örebro eller Karlstad för att handla?

När vi kliver utanför dörrarna hänger regntunga skyar över det lilla torget. En dam med rollator kastar några nyfikna blickar in mot butiken. Vandrar vidare i livet.

Text & foto: Nicklas Remmegård