Nya vitvaror sparar energi och pengar

I monologen Strålande tider skroderar Thor Modéen om olika fantasifulla sätt på vilka han sparar pengar. Det är allt från att leva på varuprover till att ta hem en radio för påseende i en vecka och sedan göra detsamma hos en annan radiohandlare nästa vecka. Ett sätt att verkligen spara pengar och miljö är dock att investera i energieffektiva vitvaror.

Enligt energimyndigheten förbrukar en kombinerad kyl och frys idag bara hälften så mycket energi som för tio år sedan, och bara en tredjedel jämfört med en tillverkad för 15 år sedan. En markant skillnad, som utöver att spara på utsläpp också syns i plånboken. Genom att byta ut dina gamla vitvaror mot nya kan du enligt tidningen Råd & Rön spara uppemot 3000 kronor om året i energikostnad. Pengar som då kan användas till något roligare än att betala elräkningen.
Det enklaste sättet att se hur mycket en vitvara förbrukar är att titta på energimärkningen. Denna visar dels hur effektiv produkten är samt hur mycket den vid genomsnittlig användning förbrukar per år. Den högsta energiklassen, A+++, är mest energieffektiv medan D är sämst. Utöver energiklassen bör du dock också titta på hur mycket produkten faktiskt förbrukar. Detta anges kWh/annum (utläses kilo-wattimmar per år) vilket gör det enkelt att jämföra olika modellers energiförbrukning.

Andra tips för att spara energi är att aldrig ställa in varm eller ljummen mat direkt i kylen utan först kyla ned det i exempelvis ett vattenbad, att tina frusen mat i kylen då kylskåpet kan dra nytta av kylan från det frusna för att hålla temperaturen nere, att frosta ur frysen regelbundet och se till så den är lagom kall, att bara köra tvätt- och diskmaskin när de är fulla och att använda spisplattornas eftervärme när du lagar mat. Du kan också låta ugnsluckan stå på glänt när du lagat färdigt din mat för att på så sätt utnyttja den återstående värmen till att värma rummet.

Vem vet, nästa gång du får elräkningen kanske du också utbrister ”Strålande tider! Härliga tider!”

Text: Nicklas Remmegård