Verksamheten har växt och i dag är man sju anställda. Fr. vä: Jonathan Rydén, Niklas Karlstad, Magnus Fridesund, David Krantz, Åsa Sohlberg, Jonas Sohlberg och Mikael Boardman.

Fortsatt framåt för 40-årsfirande familjeföretag

Det är mycket på gång hos 40-årsjubilerande Sture’s Bil & Motorservice i Karlskoga. Större ytor innebär ett ökat utbud av tjänster, och utöver att få bilen lagad och servad kommer du snart kunna byta vindruta, få dina däck ompysslade med helpension och dessutom parkera husvagnen eller husbilen hos den klassiska verkstaden vid flygfältet.

– Inte hoppa!
Tiomånadersvalpen Nala lyssnar bara med ett halvt öra på matte Åsa Sohlbergs uppmaning när hon fylld av iver hälsar på Mnytts utsände som kliver in bakom den nybyggda mottagningsdisken för en intervju om de nyheter Sture’s kan presentera under hösten.
Åsa, som tillsammans med sin bror Jonas driver företaget sedan några år tillbaka, berättar att man nyligen förvärvat grannfastigheten och där håller på att köra igång däckhotell. Verksamheten är igång, men man räknar med att det tar riktig fart när säsongen för däckbyten startar framåt hösten.
– Det innebär att vi byter, tvättar och förvarar dina däck.

I och med köpet av grannfastigheten kan man även erbjuda parkering/förvaring av husvagnar och husbilar. Där håller man på att utöka med fler platser, vilket beräknas stå klart inom kort.
– Inom en månad, säger Åsa när vi träffas i början av september.
Ute i verkstaden pågår febril aktivitet. Jonas Sohlberg står och skruvar i en motor, en annan bil hissas upp för att tas om hand och en bit bort kopplas en apparat till AC:n på en Peugeot. Det sistnämnda är ett av de märken man är auktoriserad märkesverkstad för tillsammans med Mercedes, Nissan, Mitsubishi och Citroën. Åsa betonar dock att man givetvis tar emot alla, oavsett bilmärke. Man erbjuder ett brett utbud av tjänster. Kalibrering av alkolås, hjulinställning, AC-jobb, nämns som exempel, och så service och reparationer naturligtvis.

– Vi vill kunna erbjuda hela paketet, säger Åsa. Som en del av detta håller man just nu på att certifiera sig för byten av vindrutor, vilket man siktar på att vara igång med senast vid årsskiftet.
När han hör oss prata om vindrutor flikar Jonas in att han även monterar solfilm på bilar i sitt eget företag Sohlberg’s Solfilm, vid sidan av arbetet i familjeföretaget. Det skyddar mot såväl värme som insyn och UV-strålning berättar han.
Sture’s Bil & Motorservice, som startades av Åsas och Jonas föräldrar Sture och Jane, firar i år alltså sitt 40-årsjubileum. Det var tänkt att firas med festligheter under våren, men med anledning av corona och de restriktioner det innebär har man valt att skjuta på firandet till dess att situationen tillåter.
Åsa berättar att det till en början bara var föräldrarna som arbetade i företaget, Jane på kontoret och Sture i verkstaden. Verksamheten har därefter successivt utökats och idag är man sju anställda i företaget, de flesta i verkstan. Därtill har man en elev från Möckelngymnasiet som får en del av sin utbildning på företaget, och Åsa nämner att det är flera av de anställda som börjat som lärlingar och sedan erbjudits anställning.
Nala är lika ivrig när vi går som när vi kom. Eller så är hon bara exalterad över allt spännande som händer framöver.


Text & foto: Nicklas Remmagård