Sabina Moberg och Marion Jegefalk Björn, initiativtagare till kampanjen ”Rädda Gymfabriken”.

Entusiaster kämpar för att rädda Storfors enda gym

Efter många års önskemål från Storforsbor slog Gymfabriken upp portarna till 500 kvadratmeter träningslokal med maskinhall samt avdelningar för fria vikter, cross-fit-inspirerad träning och gruppträning för snart fyra år sedan.
Konceptet blev succé, både för folkhälsan och för gemenskapen i bygden.
När ”fabriken”, som den kallas, nu hotas av coronapandemin har två deltagare startat en kampanj.

– Det behöver finns en arena för fysisk aktivitet på varje ort. Dessutom är fabriken en otroligt viktig mötesplats för oss i Storfors med gemenskap, glädje och chans att träffa nya människor, säger Sabina Moberg, en av initiativtagarna till kampanjen ”Rädda Gymfabriken”.
Tillsammans med Marion Jegefalk Björn startade hon en medlemsvärvarkampanj redan i början av juni, när det blev känt att Gymfabriken hade det tufft.
På fabriken erbjuds inte bara fysisk träning utan även massage och fransförlängning, två aktiviteter som fått ett vikande kundunderlag. Ägaren till gymmet, Susanne Wernström, jobbar nu deltid inom vården för att få verksamheten att gå runt och framtiden är osäker.
Om bara ett år är hela maskinparken färdigbetald och planen var då att Susanne skulle kunna försörja sig på verksamheten efter några ”hundår”.
Marion och Sabina är själva trogna besökare och de har fått stor positiv respons på kampanjen.
– Många har skänkt pant, köpt årskort eller delat inlägg på sociala medier, så vi känner ju att fabriken är viktig, säger Marion, som också poängterar att man gjort flera åtgärder för att förhindra smittspridning på gymmet.
– Man har färre platser på passen, en del pass med kroppskontakt är bortplockade och alla håller avstånd. Dessutom spritar folk redskap både före och efter att de används, säger hon.
Men även om folk börjat komma tillbaka och fler tecknar medlemskap är det en bit kvar till målet; att verkligen rädda Gymfabriken.
– Vi behöver fler som tecknar årsmedlemskap. Vi hoppas att ännu fler förstår vikten av att stötta lokala företag när det krisar – det gäller ju inte enbart Gymfabriken, säger Sabina, som också vill ge en stor eloge till andra lokala företag som nu stöttar arbetet.
– Vi har fått många nya och trevliga kontakter med både butiker, företagare och andra. Vi känner att vi inte är ensamma i den här kampen, säger hon.
De båda träningsentusiasterna har startat en facebookgrupp med namnet ”Rädda Gymfabriken i Storfors” där man kan följa och stötta kampanjen.

Text: Eva Wiklund. Foto: Kicki Karlsson