Tips för att stoppa tjuven

Tänk som tjuven. Fråga dig själv var de svaga punkterna är i ditt hem. Finns det områden där tjuven kan slå till obemärkt? Bakom några stora buskar eller en död vinkel intill huset? Om det finns några sådana svaga punkter, här kommer några goda råd.

Se till att dörrarna är säkra. Både entrédörren och dörren till uteplatsen.
Oftast går tjuven in genom just den dörren. En bra tumregel är att dörren ska vara minst 32 millimeter tjock och hänga på tre gångjärn. Byt till ett modern låsbart dörrlås. Säkra också dörren i bakkant.

Fönstren i bottenvåningen är en annan osäker plats där tjuvan ofta tar sig in i huset. Är fönstren äldre än tio år kan det vara idé att byta till nya och säkrare fönster. Det betyder att fönstren inte bara står emot inbrott bättre, de är också mer energieffektiva. Ett bra tips är också att sätta lås på fönster som sitter i ett utsatt läge och inkrypningsskydd för sina källarfönster. Tidigare såldes gallerskydd för fönster och dörrar i framför allt storstäderna och här satsade också många privatpersoner på gallergrindar som monterats innanför själva ytterdörren. Under senare år har allt fler även utanför storstadsområdena monterat robusta skydd i sina hem i takt med att inbrottsstölderna har ökat. Idag är det vanligt att montera galler för fönster, dörrar, takfönster, brandluckor och ventilationsöppningar.

Ett gammalt knep är att tända ljuskällor i huset. Använd en timer för att släcka och tända ljuset, gärna om det går på lite ojämna tider. Utomhus är det bra att sätta upp lampor som är rörelsestyrda.
Närmar sig tjuven huset tänds en lampa utomhus och det blir inte lika lätt att gömma sig. Be grannarna att vara uppmärksamma på om ljuset tänds vid konstiga tider.
Det finns också kameror som vaktar hemmet. De kan vara fjärrstyrda och om det är någon som tar sig in i huset aktiveras kameran och via mobilen går det att se vad som rör sig inne i huset. Ett bra larm kan också kopplas till en larmcentral.
Tjuvarna hatar nyfikna grannar. Prata er samman i kvarteret och hjälp varandra att ha uppsikt om det händer något ovanligt. En granne kan till exempel parkera på din garageuppfart då och då och tömma brevlådan på post och tidningar. Låt gärna lite leksaker ligga ute i trädgården.

Till sist är det viktigt att använda sunt förnuft. Det är inte så bra att låta datorn stå framme, väl synlig utifrån. Plocka undan saker som är lätta att ta med sig och förvara familjejuvelerna på ett säkert ställe. Ett känt knep är att gömma värdesaker i ett tomt mjölkpaket i kylskåpet. Det knepet känner tjuven också till. Tänk ut något smartare.

Text: Björn Hallin