Kulturcentrum Berget ett givet utflyktsmål för stora och små

På Kulturcentrum Berget i Degerfors finns en mötesplats för alla där gamla svenska traditioner möter modernt företagande och konstnärskap.

Degerfors kommun äger anläggningen men den drivs av en ideell förening.
Det sjuder av aktivitet bland alla ideella krafter som hjälps åt med allt arbete som krävs för att hålla verksamheten igång. Bland före­ningens medlemmar finns även de som hyr lokaler och driver egna verksamheter i den gamla miljön.
Här finns svenskt hantverk, konst, antikt och kuriosa, diversehandel, inredning, fotograf, syateljéer med mera. En handelsbod belägen i B-huset drivs i föreningens egen regi och erbjuder ett stort utbud av varierande slag, bland annat godis, sylt, saft och presenter. Dessutom finns en hel rad med loppisbodar. I vagnslidret kan man titta på vackra hästvagnar och annat från förr i tiden.
Tillströmningen av besökare är ständigt ökan­de och man har passerat 100 000 besökare per år enligt föreningens årsredovisning för 2019. Corona-epidemin har tyvärr satt rejäla käppar i hjulen för årets program som kraftigt har fått bantas ned. Musikkvällarna har tills vidare ställts in och många aktörer har begränsade öppettider ännu så länge. Förhoppningen är att det blir bättre längre fram i sommar.

Barnen i fokus på Berget

På barnen satsas det extra mycket i sommar. I Djurhagarna har djuren flyttat in för säsongen. Här finns små söta kaniner, får, getter, minigrisar, höns, ankor och kalkoner.
Berget har tillsammans med Degerfors kommun anställt en ung tjej som studerar till förskollärare. Hon är nu ansvarig för barnaktiviteterna. Det bjuds på olika aktiviteter som käpphästhoppning, trollvandring, olika tävlingar och Mulleskola.
På vinden i B-huset finns lilla Svingelskogen där de mindre barnen får stifta bekantskap med en fantasivärld som bebos av Långhoppa Hare, Isak Isbjörn, Knorre Sork och alla de andra djuren i Svingelskogen.

Café Berget

Café Berget, som är föreningens huvudverksamhet, ligger i C-huset. Här är det full fart med öppet alla veckans dagar mellan 9 och 18. Det serveras alltid färska hembakade läckerheter som ytterligare förgylls av den svårslagna miljön i trädgården bland de gamla rödfärgade arbetarbostäderna från 1800-talet. Glassen, som kommer från Klings i Mariestad, har en strykande åtgång.
Caféet tar även emot beställningar för avhämtning av smörgåstårtor och andra godsaker. Nytt för året är att det går att beställa Picnic-korgar att ta med inom området. I Bakerstugan runt knuten bakas det emellanåt, härligt gott bröd som det gjordes förr, till försäljning.

Nostalgiutställning i VEBOA

Permanent finns en Nostalgivind uppe på vinden i A-huset. Där trängs massor av vackra kläder, accessoarer, möbler med mera från svunna tider. För att göra detta mer tillgängligt för alla, anordnar föreningens driftiga ordförande Gittan Pettersson under sommaren en Nostalgiutställning i samlingssalen Veboa.
Där bjuds besökarna på en tidsresa med många fina gamla kläder, brudklänningar och miljöer. Ett besök här kan ge en fin upplevelse som kan delas och skapa bryggor mellan generationer.

Sveafallen

Det finns anknytningar till så långt tillbaka i tiden som inlandsisen genom naturreservatet Sveafallen med sina strömrännor, klippblock och jättegrytor.
Du kan vandra i Sveafallen. Vandringsleder och jättegrytor är utmärkta med markeringar på träd och klippor. Den lätta slingan är ca 1.4 km lång. Den längsta är 5.3 km lång. Turistbyrån erbjuder guidade turer under sommaren.


Text och foto: Marita Olén Widenberg